piątek, 18 września 2015

borówkowy pudding z nasion chia na bazie tofu


Nasiona chia ostatnio stały się bardzo popularne, a to wszystko za sprawą ich prozdrowotnych właściwości. Jak wiadomo - są jednym z tzw. superfoods. Dlaczego warto je jeść pisałam przy okazji poprzedniego przepisu z użyciem nasion chia, więc tam Was odsyłam jeśli chcecie poczytać co nieco - KLIK, a w tym poście skupię się przepisie :)



Chcę przedstawić Wam kolejną odsłonę puddingu z nasion chia, bo jest to najpopularniejszy (i chyba najsmaczniejszy ;)) sposób ich podania. Wykorzystałam ostatnie zapasy borówek z zamrażarki, lato idzie więc niedługo będą świeże i pudding wpasuje się w menu jak znalazł :) Jest idealny zarówno na śniadanie jak i na deser!


Nasiona chia nie są jeszcze łatwo dostępne we wszystkich sklepach, ale możecie bez problemu kupić je w internecie. Polecam nasiona chia ze sklepu cosdlazdrowia.pl, są już przeze mnie sprawdzone oraz mają dobrą cenę, teraz możecie kupić je także ze zniżką! ;)





BORÓWKOWY CHIA PUDDING 
NA BAZIE TOFU WEGAŃSKI I BEZGLUTENOWY
1 porcja śniadaniowa lub 2-3 deserowe




40g nasion chia (cosdlazdrowia.pl)
150g tofu naturalnego
150ml mleka roślinnego (u mnie owsiane)
100g borówek (użyłam mrozonych które wcześniej rozmroziłam) + 50g do podania
sok z 1/2 cytryny
cukier/stevia do smaku

Tofu, borówki, mleko i sok z cytryny miksujemy na gładką masę. Dodajemy nasiona chia, słodzidło i mieszamy, Wstawiamy do lodówki na minimum 4h, a najlepiej na całą noc. Podajemy z pozostałymi borówkami. Smacznego! :)


PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna