piątek, 18 września 2015

domowa konfitura różana


Ma piękny zapach i kolor (jak to różane przetwory... :)), których niestety zdjęcia nie oddają :( Moim zdaniem na prawdę warto poświęcić trochę czasu i zrobić konfiturę z płatków róży. Wczoraj w sklepie z ciekawość przeczytałam skład jednej z konfitur różanych, wiecie co tam było? No tak, jabłka i pigwa, cukier, woda, stabilizatory i uwaga, główna gwiazda........koncentrat z dzikiej róży - AŻ 0,5%! I oni jeszcze nazywają to konfiturą różaną...Eh.
Konfitura jest baaardzo słodka, mimo, że znacznie zmniejszyłam ilość cukru, ponieważ w oryginalnym przepisie było go aż 750g, a ja dałam 550g. Nawet nie chcę myśleć, jak słodka musiałaby być gdybym dała te 750g :)







KONFITURA Z PŁATKÓW RÓŻY
2-3 słoiki konfitury


150g płatków wonnej róży
550g cukru
400g wody
sok z 1 cytryny

Płatki róży przebrać i usunąć z nich białe końcówki, które mogą nadać konfiturze goryczy. Następnie przemyć zimną wodą i osuszyć. Lekko pogniecione w rękach płatki układać warstwami w szklanej misie każdą zasypując 1-2 łyżką / łyżkami cukru. Zakryć szczelnie i pozostawić na noc. Następnego dnia w garnku o grubym dnie zagotować wodę z pozostałym cukrem powoli doprowadzając do wrzenia. Dodać sok z cytryny i gotować jeszcze ok. 5 minut nie mieszając. Zdjąć garnek z palnika i ostudzić syrop. Gdy będzie letni włożyć do niego płatki róż i całość powoli zagotować. Gotować 30-35 minut. Jeszcze gorącą konfiturę przełożyć do wcześniej wyparzonych (wraz z zakrętkami) słoików i zawekować. Smacznego!


PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

6 komentarzy:

  1. Jusia14:16

    Fajny pomysł, z chęcią bym zrobiła, ale nie wiem , jakoś nie mogę się kompletnie zabrać .
    Może za rok ? tak czy tak przepis zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Justyna Bąk14:16

    pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  3. teenager ;)14:17

    ooo różana, nigdy takiej nie robiłam i już nawet nie pamiętam kiedy jadłam. szkoda , że nie mam płatków róży ... od razu bym wyruszyła do kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kinga Kornacka14:17

    Myślę, że największa trudność to jednak zdobyć te płatki róży, które nadawałyby się do przetworzenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Paulina Pyrzewska14:17

    musisz miec talent do gotowania , zeby potrafic gotowac takie konfitury ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy14:17

    www.anielskieprzysmaki.pl-to jakby się więcej udało zrobić to ja chętnie przyjmę mały słoiczek:)Monika

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna