sobota, 19 września 2015

domowe czekoladki REESE'S


Jako pierwsze zapytam, czy znacie te łakocie? Myślę, że pewnie tak ;) Niestety ich oryginalna wersja nie jest wegańska. Przed przejściem na weganizm je uwielbiałam! I planowałam, planowałam, planowałam...zrobić te domowe. Ciągle zapominałam. Masło orzechowe i czekolada to duet wprost stworzony dla siebie! I dla mnie, hihi :)) A najlepsze, że w domowym zaciszu można łatwo podrobić amerykańskie czekoladki. Smakują niemal identycznie, serio! :)) Wiem, że nie wyglądają jak oryginał i, że są pod względem wyglądu niedoskonałe, ale...kto by się przejmował wyglądem, skoro smakują jak prawdziwe Reese's? :))







DOMOWE CZEKOLADKI REESE'S
 11 czekoladek


100g czekolady gorzkiej
60g masła orzechowego (+ew. szczypta soli, jeśli macie niesolone masło)

Połowę czekolady rozpuścić. Przygotować silikonowe foremki na muffiny. Do każdej foremki nakładać po ok. 1/2 łyżeczki czekolady, po czym rozsmarować ją dokładnie (np. zwykłym pędzelkiem :)) po dnie i ok. 1/6 wysokości foremki. Wstawić foremki na ok. 15 minut do lodówki, aby czekolada zastygła. 
Jeśli Wasze masło ma dość stałą konsystencję warto je nieco rozpuścić.
Do foremki z czekoladą nałożyć ok. łyżeczkę masła orzechowego i rozprowadzić ją po dnie. Foremki wypełnione już masłem orzechowym wstawić na ok. 20 minut do zamrażarki.
Rozpuścić drugą część czekolady.
Foremki wyjąć z zamrażarki, na każdą nakładać znów ok. 1/2 łyżeczki czekolady i pędzelkiem rozsmarować po wierzchu. Wstawić foremki do lodówki na ok. 30 minut. Gotowe, smacznego! :)


Możecie przechowywać je w temperaturze pokojowej, jednak wtedy są miękkie i czekolada szybko brudzi palce. Ja przechowywałam je w lodówce i szczerze mówiąc to takie schłodzone nawet bardziej mi smakowały :)


PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

17 komentarzy:

  1. Kulinarne Inspiracje15:59

    pyyycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Natalie15:59

    Genialne ! Koniecznie do zrobienia ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja ich nie znam, nawet nigdy nie słyszałam, ale to nieważne, i tak mnie przekonałaś do nich :D
    p.s. teraz blog wygląda pięknie! jest świeżo, jasno i przytulnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lola16:00

    O wow! Super ekstra :D nie próbowałam ale mam na nie wielką ochotę, a jeszcze bardziej na takie domowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kuchcikOla16:00

    ale tutaj ładnie - wszystko idealnie dobrane, wow! :)
    tych czekoladek jeszcze nie miałam okazji spróbować... ale może teraz uda mi się zrobić takie domowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. natalia.19016:01

    Nie dane mi było ich spróbować. Domowe czekoladki - to jest to!
    Ładnie tu teraz.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kulinarna Ja16:01

    Boskie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Paulina Pyrzewska16:01

    nie jadłam ich nawet jeszcze w wersji oryginalnej, ale wyglądają zachęcająco i słodkoo ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cinnamon Superhero16:01

    ROBIĘ. JUTRO.

    OdpowiedzUsuń
  10. Justyna Żak16:02

    rewelacyjne słodkości:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Aleksandra16:02

    uwielbiam te czekoladki! gdyby nie wielka torba czekająca na mnie w domu zrobiłabym Twoją bez wahania :) cóż, na pewno ta wersja jest zdrowsza od oryginalnej, szczególnie jak wybierze się dobrej jakości czekolady i masło

    OdpowiedzUsuń
  12. Klaudia P16:02

    Jeej *.* Muszę koniecznie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  13. teenager ;)16:02

    domowe reese's ! <3 wbrew pozorom to nic trudnego, a smakiem zachwycą pewnie bardziej niż te kupne :) przyznam, że nie kupowałam jeszcze, nie miałam okazji, ale teraz już wiem, że wolę stworzyć domową wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wiola.16:03

    genialne *.* już nie mogę się doczekać kiedy wypróbuję, bo niestety oryginału nie jadłam ;(:(

    OdpowiedzUsuń
  15. Agatha K.16:03

    WŁAŚNIE CZEKAJĄ W ZAMRAŻARCE, O MAMO <3
    pominę fakt, że spanikowana wlałam całą czekoladę za pierwszym razem i musiałam rozpuścić jeszcze drugie tyle :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Anonimowy16:03

    Orgiwalne są pyszne, ale nie ma ich w polsce, a że zalega mi masło orzechowe to z chęcią zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kuszące :). Uwielbiam to połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna