sobota, 19 września 2015

hummus klasyczny


Czy jest tu ktoś kto jeszcze o nim nie słyszał? Czas najwyższy to zmienić i ukręcić swój hummus ;) Jest to pasta kanapkowa (wegańska!) której głównym składnikiem jest ciecierzyca, a dodatkami tahini i różne różności ;) Za pierwszym razem, gdy spróbowałam hummus jakoś mi nie posmakował. Jednak doprawiłam go jeszcze bardziej i odstawiłam do lodówki, gdzie przypomniałam sobie o nim po około dwóch dniach. Spróbowałam raz jeszcze...PYCHA! Robiłam go już dwa razy, za każdym razem smakuje o niebo lepiej po odstaniu 1-2 dni w lodówce ;)





HUMMUS
 ok. 350g hummusu


puszka ciecierzycy (skład: ciecierzyca, woda, sól) - ok. 250g po odsączeniu z zalewy
3 łyżki oliwy z oliwek (jeśli macie w posiadaniu olej sezamowy jedną łyżkę oliwy możecie nim zastąpić)
1/2 - 1 (mały) ząbek czosnku
3 - 4 łyżki soku z cytryny
60-70g tahini
50-70ml wody (zimnej, przegotowanej)
sól do smaku
pieprz do smaku

Wszystkie składniki oprócz soku z cytryny, wody, soli i pieprzu zmiksować, powoli dodając wodę. Doprawić do smaku pominiętymi wcześniej składnikami. Przełożyć do słoika/innego naczynia. Przechowywać w lodówce, max. 1 - 1 1/2 tygodnia. Smacznego!


PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

10 komentarzy:

  1. Natalie23:04

    Muszę koniecznie wypróbować :)
    Ale inspirujesz !

    OdpowiedzUsuń
  2. martanovacka23:04

    Uwielbiam ponad wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kinga Kornacka23:05

    Ja polubiłam, ale jednam tylo raz, więc zdecydowanie trzeba to powtórzyć! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chciałabym to! :) Uwielbiam takie zdrowe, wege smarowidła do chlebka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Justyna Bąk23:05

    robię czasami hummus, bardzo smaczny jest:

    OdpowiedzUsuń
  6. Olka23:05

    Też lubię hummus, dodaję do niego jeszcze trochę chili dla zaostrzenia smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ervisha23:06

    Nie mam tahini ale mam sezam... jak powinnam zrobić hummus z jego wykorzystaniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj najpierw w mikserze zmielić sezam tak żeby przypomniał mąkę (ew. możesz zmiksować go momentu otrzymania masła - tahini ,tak byłoby nawet lepiej), a następnie dodaj pozostałe składniki i zmiksuj ponownie.

      Usuń
  8. Ida P.23:06

    Zrobiłam, cudowny ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, cieszę się! :) Nieskromnie powiem, że to również mój ulubiony przepis na hummus :)

      Usuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna