piątek, 18 września 2015

lody kokosowo-czekoladowe z koniakiem


Upały już ponoć mają odpuścić, ale to nie znaczy, że mamy sobie odpuścić jedzenie lodów! O nie, jeśli o mnie chodzi - lody zawsze i wszędzie, uwieeeelbiam! Ostatnio robię masę domowych lodów i odkrywam tajniki dzięki którym wychodzą lepsze. Jedną z nich jest np. dodatek alkoholu. Nie pomijajcie go w tym przepisie. Dzięki niemu lody są kremowe i mają ciekawy posmak ;) Koniak dobrze podkreśla smak kakao! Nieskromnie powiem, że to jedne z najlepszych lodów, jakie robiłam! I to wegańskie :)




LODY KOKOSOWO-CZEKOLADOWE Z KONIAKIEM
 ok. 500ml lodów, (3-4 porcje)


400ml puszka pełnotłustego (min.22%) mleka kokosowego (pozostawiona na 1-2 w lodówce)
30g kakao naturalnego
4 łyzki cukru pudru
50 ml koniaku

Z mleka kokosowego oddzielamy gęstą, białą część (śmietankę kokosową) uwaznie, tak aby nie wymieszała się z wodą na dnie puszki. Wodę odlewamy do oddzielnej szklanki. Śmietankę ubijamy mikserem ok. 5 minut, następnie ciągle ubijając dodajemy cukier puder, wyłaczamy mikser, dodajemy kakao i mieszamy łyżką. Wlewamy koniak i wodę kokosową, mieszamy ponownie. Wkładamy masę do lodówki na ok. 10-15 minut. Włączamy maszynę do lodów i przekładamy do niej masę, postępujemy wg. zaleceń producenta. Podajemy od razu lub schładzamy jeszcze 10 minut w zamrażarce. Przechowujemy lody w zamkniętym pojemniku, w zamrażarce. Przed spożyciem wyjmujemy je na ok. 15 minut aby zmiękły. Smacznego! :)
Jeśli nie masz maszynki do lodów - również postępuj zgodnie z przepisem, a następnie przelej masę do pojemnika i wstaw do zamrażarki. Miksuj masę co ok. 30-60 minut aż do uzyskania gładkiej konsystencji (czynność trzeba powtórzyć około 3-4 razy).



PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

7 komentarzy:

  1. Wiktoria B.15:47

    O matko! Jakie wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Sonia Walla15:47

    sam widok przekonał mnie od razu, a jeśli w skladzie jest mleczko kokosowe.... biorę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Weronika B.15:47

    No proszę, Martyna po urodzinach to już za koniak się bierze :P a tak serio, to takie lody sama bym zjadła i już mam postanowienie, że je zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Natalie15:47

    O mamo, ich konsystencja powala! Nie lubię czekoladowych lodów, ale na te bym się skusiła :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Lody z alkoholem mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U nas furorę robią kawowe z whisky, ale kakao z koniakiem brzmi ogromnie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  7. FitHealthyLife15:48

    Lody z alkoholem? Jeszcze nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna