piątek, 18 września 2015

razowe pierogi ze szpinakiem i wędzonym tofu


Dzisiaj, oprócz pierwszego dnia wiosny i urodzin mojego Taty :)) ma miejsce również...Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa! Jak dla mnie "dzień jak co dzień", ale może Ty spróbujesz obejść się dziś bez tego składnika? Jeśli nie masz pomysłu na obiad kilka wegańskich propozycji znajdziesz TUTAJ, a dzisiaj dodatkowo proponuję pierogi ze szpinakiem i wędzonym tofu.







RAZOWE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I WĘDZONYM TOFU
12 pierogów


60g mąki pszennej razowej
50g mąki pszennej 'zwykłej'
ok.1/3 szklanki ciepłej wody
łyżeczka oleju
1/2 łyżeczki soli

Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i odstawić na ok. 30 minut do lodówki.

150g mrożonego, rozdrobionego szpinaku (należy go rozmrozić)
sól, pieprz ziołowy i cytrynowy, ząbek czosnku, szczypta kardamonu, inne ulubione przyprawy 

Szpinak umieścić w rondelku i odparować z niego wodę. Dodać przyprawy i rozgniecione widelcem tofu.

Ciasto wyjąć z lodówki, krótko wyrobić i rozwałkować cienko. Szklanką wycinać koła, nakładać farsz i sklejać brzegi. Gotowe pierogi wrzucać do gotującej się wody i gotować ok. 1-2 minuty od momentu wypłynięcia. Smacznego! :)




PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna