piątek, 18 września 2015

sałatka ze szparagami i tofu marynowanym w tamari


Mimo, że sezon szparagowy już chyba się zakończył ja jak zwykle jestem do tyłu z przepisami...Jednak muszę się nimi z Wami podzielić bo w końcu będzie tak, że zgubią się w gąszczu innych zdjęć. A np. ta sałatka jest zbyt dobra, abyście nie poznali przepisu :) Uwielbiam sałatki tego typu - szybkie, zdrowe, lekkie i smaczne. A najlepsze jest to, że za każdym razem możemy dodać do niej inne warzywa i nigdy nie będzie nudna :) Tym razem dodałam też i tofu, dzięki któremu sałatka była bardziej sycąca i wartościowa. Ostatnio Polsoja wypuściła kilka nowych rodzajów tofu i będę miała przyjemność je przetestować :) A z Wami podzielę się przepisami. W dzisiejszym przepisie użyłam już pierwszego z nowych tofu - marynowanego w tamari. Jest bardzo smaczne i dzięki temu, że producent już zamarynował je za nas oszczędzamy sporo czasu ;) Dodatkowym plusem jest użycie tamari, który jest bezglutenowy i dzięki temu, tofu mogą jeść też osoby wykluczające gluten z diety.






SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I 
TOFU MARYNOWANYM W TAMARI
2 porcje


2-3 spore garście ulubionego miksu sałat
średnia marchewka
1/2 świeżego ogórka
5 rzodkiewek
1/2 kostki (125g) BIO tofu marynowanego w tamari + olej do smażenia
10 szparagów
łyżka oleju lnianego

Szparagi gotujemy, a następnie kroimy na kilka części. Marchewkę "ścieramy" za pomocą obieraczki. Ogórka i rzodkiewki siekamy. Wszystkie warzywa łaczymy. Tofu kroimy w kostkę, lekko posypujemy solą i podsmażamy na oleju z każdej strony. Do sałatki dodajemy olej lniany. Wykładamy sałatkę na talerze i na wierzchu układamy tofu. Smacznego! :)



PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

5 komentarzy:

  1. Daria14:08

    uwielbiam takie lekkie i proste dania, są idealne na upalne dni, a poza tym smakują nieziemsko! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Olga Pi14:08

    Smakowita! zazdroszczę testowania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy14:08

    tofu w tamari jest przednie, ale moim faworytem jest to z pomidorami i bazylią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy14:09

      ktoś wie, gdzie można kupić to tofu?

      Usuń
    2. Poszukaj w większych supermarketach typu Carrefour, Kaufland, Alma, L.Eclerc itp :)

      Usuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna