piątek, 18 września 2015

szparagi z ciecierzycą i wędzonym tofu


Sezon na szparagi jest krótki...Za krótki! Uwielbiam to warzywo! Gdy tylko pojawia się w sklepach z niecierpliwością wypatruję promocji, aby kupić od razu kilka pęczków :) Szparagi mogę jeść solo, nie potrzebują dla mnie żadnych dodatków! Jednak komponują się idealnie z wieloma innymi składnikami i trzeba z tego korzystać :) Dzisiaj mam Was przepis na bardzo szybki, a zarazem smaczny, pożywny i sycący wegański obiad lub lunch. 






SZPARAGI Z CIECIERZYCĄ I WĘDZONYM TOFU
 1-2 porcje


300g zielonych szparagów
110g wędzonego tofu
100g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany - do smaku
olej do smażenia

Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki, następnie kroimy na na ok. 4cm kawałki i gotujemy do miękkości (główki szparagów wrzucamy do wody ok. 2-3 minuty przed zakończeniem gotowania - nie od razu!). Tofu kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem i czosnkiem, a następnie podsmażamy na oleju na patelni. Dodajemy ugotowane szparagi, ciecierzycę i często mieszając smażymy całość jeszcze kilka minut. Smacznego! :)



PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna