sobota, 19 września 2015

chleb bezglutenowy z czarnuszką


To było dla mnie wyzwanie. Jestem fanką domowego pieczywa, właściwie to już dawno przestałam jeść te sklepowe. Nie ma nic smacznego ani zdrowego w nadmuchanych bułkach/chlebie, które są dodatkowo barwione karmelem, aby wmówić konsumentom, że to pieczywo razowe...




Bezglutenowego pieczywa nigdy nie jadłam, a co dopiero mówić o jego wypieku. Na sklepowych półkach można znaleźć paczkowane bułki czy chlebki dla bezglutenowców, ale z kolei ich producenci dbają tylko o to, żeby były bezglutenowe i bez wyrzutów sumienia dorzucają do pieczywa masę chemii... 


Chleb bez glutenu można bardzo łatwo i szybko zrobić w domu! Będzie o wiele zdrowszy i smaczniejszy niż ten z plastikowego opakowania ze sklepu :) 
Jeśli jesteście na diecie BG z wyboru możecie użyć mąk które są łatwo dostępne w większych marketach, przy alergii lub celiakii trzeba pamiętać o wybieraniu mąk certyfikowanych, z przekreślonym kłosem. Zapraszam do pieczenia! :)
 lekko zmodyfikowany przepis z książki "Kuchnia polska bez glutenu"




CHLEB BEZGLUTENOWY Z CZARNUSZKĄ
keksówka o dł.20-25cm


300g mąki gryczanej
150g mąki kukurdzianej
50g mąki ryżowej
15g świeżych drożdży
łyżeczka cukru
płaska łyżka soli
500ml ciepłej wody (nie gorącej!)
łyżka czarnuszki do posypania


W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki oprócz cukru. W drugiej misce przygotuj zaczyn: do ciepłej wody dodaj pokruszone drożdże oraz cukier i mieszaj aż się rozpuszczą. Wlej zaczyn do suchych składników i energicznie wszystko wymieszaj. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, aby ciasto wyrosło. Po tym czasie wymieszaj ciasto raz jeszcze, przełóż je do keksówki o dł. 20-25cm, posyp wierzch czarnuszką i odstaw na ok. 30 minut. Gdy wyrośnie wstaw chleb do piekarnika nagrzanego do 230*C i piecz 25 minut. Następnie zmiejsz temp. do 180*C i piecz kolejne 25 minut. Po wyciągnięciu chleba z piekarnika wyjmij go z formy i pozostaw na kratce do ostygnięcia. Chlebek najlepiej smakuje pierwszego/drugiego dnia. Aby lepiej smakował w następne dni można podgrzać go tosterze. Bardzo dobrze się kroi. Smacznego! :)


PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

8 komentarzy:

  1. Waniliowa Chmurka15:56

    Gratuluję, piękny bochen!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. kuchcikOla15:56

    Ten chleb wygląda przepysznie! Chociaż nie jestem na diecie BG to chętnie bym wypróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kinga Łucja15:57

    Musze zrobic :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Daria15:57

    o tak, ja też bardzo lubię domowe pieczywo, więc od razu zapisuję Twój pomysł na ten chlebek ;) chętnie wypróbuję bezglutenowy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Magdalena Kuchaja15:57

    świetny chleb!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kat Lisek15:57

    Domowe chlebki najlepsze :) !

    OdpowiedzUsuń
  7. ida kwietniowa15:58

    na pewno jest pyszny, a czarnuszka dodaje mu niesamowitego uroku!

    OdpowiedzUsuń
  8. Angelika i Monika Candy Pandas15:58

    Pierwszy wypiek jak najbardziej udany :)

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna