poniedziałek, 2 listopada 2015

najlepsze puree z dyni - przepis


Na blogu jest już nieco przepisów z królową jesieni - dynią. Jednak ostatnio się zdziwiłam, bo zauważyłam, że nie ma tutaj podstawowego przepisu na...dyniowe puree. Puree z dyni używam w wielu przepisach więc myślę, że muszę podzielić się z Wami moim najlepszym sposobem na otrzymanie pysznego i aromatycznego puree, które będzie podstawą lub dodatkiem do wielu jesiennych potraw. Do puree najlepiej użyć dyni Hokkaido - puree z niej jest gęste, lekko słodkawe (smak można porównać do batata), aromatyczne i ma piękny głęboki kolor :) 
Przepisy z dynią znajdziecie TUTAJ >>KLIK<< Niedługo kolejne! :)





PUREE Z DYNI


dowolna ilość dyni Hokkaio (z 1kg dyni wyjdzie ok. 500-600g gotowego puree)

Dynię przekrajamy na pół, wydrążamy i czyścimy dokładnie środek. Następnie kroimy ją na mniejsze kawałki i pieczemy ok. 15-30 minut w 180*C. Czas zależy od wielkości kawałków, najłatwiej sprawdzić dynię widelcem - powinien wejść w kawałek warzywa łatwo. Studzimy dynię, następnie obieramy (lub nie...skóra dyni Hokkaido jest jadalna, ale żeby puree było gładkie lepiej ją obrać :)) i blendujemy na gładką masę. Przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce do tygodnia. Smacznego! :)


PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl

NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :) 

5 komentarzy:

  1. takie puree mogłabym jeść kilogramami!

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepsze puree z dyni koniecznie z Hokkaido <3

    OdpowiedzUsuń
  3. też takie pure robiłam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Puree to pokarm blogerów <3

    OdpowiedzUsuń
  5. hokkaido to królowa dyń :D Puree z niej jest najlepsze :D

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna