czwartek, 7 stycznia 2016

roladki z cukinii z tofu


Dziś mam dla Was przepis na lekkie danie, które możecie zabrać ze sobą do szkoły/pracy jaki dietetyczny lunch. Te roladki również świetnie nadadzą się na imprezową przekąskę - jestem pewna, że przyciągnął gości! :) Ich wykonanie jest bardzo proste, a smakują przepysznie! Osobiście bardzo lubię grillową cukinię, tak samo i tofu, a połączeniu obu tych rzeczy w jedną potrawę bardzo mi pasuje! Polecam :)









ROLADKI Z CUKINII Z TOFU
8 roladek


8 plastrów cukinii (ok. 0,5cm grubości) + sól
kostka tofu - 250g (u mnie z ziołami BIO od Polsoja)
marynata do tofu - 100ml wody, 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego, pieprz czarny, kurkuma, 2 ząbki czosnku

Tofu kroimy w plastry - tyle ile mamy plastrów cukinii, czyli 8. Mieszamy wszystkie składniki marynaty, wkładam do niej tofu i odstawiamy do lodówki na min. 4h. Po tym czasie rozkładamy np. na desce do krojenia plastry cukinii, posypujemy je lekko sola i pozostawiamy na ok. 15 minut aby lekko zmiękły. Sok, który się wydzieli należy odlać. W plaster cukinii zwijamy kawałek tofu. Tak przygotowane roladki podsmażamy na małej ilości oleju na patelni zwykłej lub grillowej, z obu stron. Smacznego! :)


PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

3 komentarze:

  1. Ale bym zjadła... muszę dodać do zakładek i wypróbować przy okazji:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosto Smacznie i Zdrowo ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie to proste a jak fajnie wygląda i musi świetnie smakować :D

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna