środa, 23 marca 2016

cukiniowa lasagne z wegańskim sosem bolognese


Jakiś czas temu podrabiałam tradycyjne Spaghetti Bolognese, a dzisiaj przyszedł czas na...lasagne! :)
Będzie to dość nietypowy przepis, bo makaron zamieniłam tutaj na cukinię. Nigdy nie jadłam tradycyjneJ lasagnii, ale za to ta innowatorska wersja bardzo mi posmakowała :) Sos z użyciem mielonego tofu od Polsoi do złudzenia imituje mięso, a płatki drożdżowe nadają lekko serowego posmaku. Dodatkowo możecie zjeść o kawałek więcej, bo dzięki zamianie makaronu na cukinie danie jest bardziej "fit" :D







CUKINIOWA LASAGNE BOLOGNESE 
2 spore porcje


300-400g cukinii
opakowanie (180g) mielonego tofu Polsoja
300g przecieru pomidorowego
średnia marchewka, ok. 100g - starta na średnich oczkach tarki
duży ząbek czosnku
garstka świeżej bazylii
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/4 - 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
6 łyżek płatków drożdżowych

Cukinie kroimy w długie i niezbyt grube (ok. 0,5cm) paski. Układamy pierwszą warstwę kawałków cukinii w naczyniu do zapiekania (u mnie 18x18cm) i zapiekamy ok. 10-15 minut. W tym czasie przygotowujemy sos - wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy tofu, startą marchew, czosnek, posiekaną bazylię oraz przyprawy. Mieszamy wszystko i gotujemy ok. 10 minut. Wyjmujemy formę z piekarnika i wykładamy na niej 1/3 części sosu, posypujemy 2 łyżkami płatków drożdżowych i przykrywamy kawałkami cukinii, na które wykładamy kolejną 1/3 części sosu, posypujemy 2 łyżkami płatków drożdżowych i przykrywamy paskami cukinii. Ostatnią warstwę tworzymy wykładając na wierzch pozostały sos i posypując płatkami drożdżowymi. Zapiekamy całość ok. 20-30 minut w 180*C. Smacznego! :)



PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

14 komentarzy:

  1. Wczoraj robiłam coś podobnego :)Twoja propozycja wygląda zachęcająco ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często przygotowuję domową lasagnę, niemniej wykorzystują odpowiedni rodzaj makaronu. O zastąpieniu go cukinią jeszcze nie pomyślałam. Btw, pytanie może banalne, ale dlaczego dodajesz płatki drożdżowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak pisałam we wstępnie - nadają one lekko serowy posmak :) Ogólnie bardzo lubię ich smak :) Polecam!

      Usuń
  3. ej, świetny pomysł z tą cukinią, w dodatku wygląda niesamowicie :D
    haha, też nigdy nie jadłam zwykłej lasagne bolonese, jakieś inne tak, ale tej nie.. w sumie nie żałuję, żałuje, że nie jadłam Twojej :D <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Cukinia, pomidory płatki drożdżowe - w ogóle wszystko w tej lasagne to moje smaki! I znowu intrygujesz mnie tym tofu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. na lasagne z cukinii zawsze miałam ochotę i jeszcze się za nią nie zabrałam! chętnie skorzystam z przepisu, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. OMnomnom. Kolejny fajny wegański przepis. Nie dorwałąm jeszcze mielonego tofu i teraz muszę wykombinować bardziej wegańską wersje wielkanocnego menu, ale warto sobie zapisać ten pomysł. Swoja drogą jestem ciekawa tego tofu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Warzywne lasagne robie z serem, musze spróbować wersji weganskiej. Fajna sprawa z tymi płatkami z drożdży :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale obłęd.. Muszę wypróbować Twój przepis ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. pomysł z cukinią bardzo mi się podoba - sama robię makaron z cukinii, ale o lasagnie nie pomyślałam. musiałbym tylko zastosować coś innego zamiast tofu - nie przepadam za używaniem tego składnika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz użyć np. granulatu sojowego - struktura i smak będą bardzo podobne jak z mielonym tofu! :)

      Usuń
  10. Anonimowy17:46

    Gdzie, stacjonarnie, można znaleźć płatki drożdżowe? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sklepach wegańskich, w sklepach ze zdrową żywnością, a czasami nawet i w większych supermarketach :)

      Usuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna