czwartek, 17 marca 2016

domowe masło z orzechów włoskich


Wczoraj dodałam przepis na masło z nerkowców, a dzisiaj przerabiamy kolejne orzechy na masło! :D Tym razem...orzechy włoskie :) Jeśli wolicie zdecydowane, wyraźne smaki, zamiast łagodnych i delikatnych - to masło jest właśnie dla Was! Jest dokładnie wyraźnie orzechowe, jego smak jest w potrawie dominujący. Co nie oznacza, że nie sprawdza się dobrze jako dodatek do naleśników, porannej owsianki czy jako smarowidło do pieczywa/wafli ryżowych. Wypróbowałam każdą z tych wersji i w każdej smakuje...nieziemsko! Po prostu uwielbiam każde masło orzechowe i przerobiłam na masło już chyba 80% gatunków orzechów! :)






DOMOWE MASŁO Z ORZECHÓW WŁOSKICH
ilość masła zależy do ilości użytych orzechów


dowolna ilość orzechów włoskich (nie polecam mniej niż 300g)
szczypta soli

Połowę orzechów prażymy na patelni (do momentu aż zaczną wydzielać orzechowy zapach - nie spalcie ich!!!). Przekładamy je do misy miksera, dodajemy pozostałe orzechy i miksujemy wszystko do momentu uzyskania tłustej masy o pożądanej konsystencji (im dłużej miksujecie tym masło będzie rzadsze), orzechy włoskie dość szybko puszczają tłuszcz. Pod koniec miksowania można dodać szczyptę soli do smaku. Przechowujemy w zamkniętym słoiku w szafce (nie ma potrzeby trzymania masła w lodówce - wtedy twardnieje). Smacznego! :)


PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

13 komentarzy:

  1. Anonimowy10:34

    Orzechów włoskich mam pod dostatkiem, bo rosną pod domem, więc jak to możliwe, że nie pomyślałam o tym, żeby zrobić z nich masło! Dzięki za pomysł, koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szukałam przepisu na to masło - widziałam ich całą masę i już sama nie wiem... jedni orzechy moczą, inni obierają :P Twój przepis jest jeszcze inny no i co tu wybrać? ;P Masz jakieś doświadczenia z moczeniem ? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie radzę moczyć - konsystencja i smak będą zupełnie inne i za nic nie będą przypominać masła orzechowego, poza tym taka "pasta" będzie mieć bardzo krótką trwałość.

      Usuń
    2. Dziękuję za rady :) W takim razie do przygotowania pasty kanapkowej z użyciem orzechów włoskich to również nie moczyć orzechów? :)

      Usuń
  3. Anonimowy14:48

    Jaki posiadasz blender? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki http://i.imged.pl/robot-kuchenny-kasia-blender-mikser-2-1265016.jpg :)

      Usuń
  4. Po prostu uwielbiamy łupać orzechy włoskie :D To nas odpręża, dlatego takie masło spokojnie możemy robić :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślinka cieknie na samą myśl :) Robiłam masełka z nerkowców i z orzechów brazylijskich, następnym razem zrobię z włoskich :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojjj, chyba jutro zrobie takie masełko :) Tylko jeszcze pytanko, ile takie gotowe masełko można przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można przechowywać je nawet kilka miesięcy (w szafce kuchennej, gdzie jest sucho i ciemno) :)

      Usuń
  7. Nie trzeba ani moczyc, ani prazyc, ani odbierać z ciemnej łupki, nie jest gorzkie? 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli je namoczysz konsystencja będzie inna i jego trwałość mniejszy się do około tygodnia, a tak może stać miesiącami w szafce ;) Nie jest gorzkie, a jeśli wyczuwasz goryczkę zawsze możesz dodać trochę cukru trzcinowego :)

      Usuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna