czwartek, 21 kwietnia 2016

gryczany naleśnik a'la tortilla ze stripsami z tofu


Witajcie Kochani! Po pierwsze przepraszam Was za mały zastój na blogu. Był on spowodowany moim wyjazdem do Hiszpanii, gdzie spędziłam wspaniałe 10 dni! Wszystko to dzięki projektowi Erasmus+ :) Zobaczyłam masę pieknych miejsc i poznałam cudownych ludzi! Będę miło wspominać ten czas do końca życia :) Zapraszam Was do obejrzenia filmu z tego wyjadu - glównie z Hiszpańskimi krajobrazami :) Polecam oglądać w HD! :)





Wróciłam w piatek w nocy...Ciężko było z powrotem wdrożyć się w "normalne" życie, ale chyba już powoli się ogarniam :) Przez nawał obowiązków, jaki czekał na mnie po powrocie (glównie szkolnych) nie miałam czasu nawet dodać tu nowego przepisu. Jednak znalazłam wolną chwilą i dzisiaj mam dla Was prosty i szybki przepis na obiad lub lunch do szkoły/pracy na wynos ;) Bardzo polubiłam stripsy z tofu od Polsoji! :)




GRYCZANY NALEŚNIK A'LA TORTILLA 
ZE STRIPSAMI Z TOFU
2 porcje


naleśniki:
120g mąki gryczanej
ok. 1 1/2 szklanki mleka roślinnego o neutralnym smaku (np. sojowe niesłodzone) 
płaska łyżeczka mielonego lnu
opcjonalnie przyprawy typu sól, pieprz, zioła

Przesiewamy mąkę, dodajemy len i powoli wlewamy mleko - konsystencja ma być nieco gęstsza niż na "zwykłe" ciasto naleśnikowe, ponieważ naleśniki z tego przepisu są grube. Dodajemy wybrane przyprawy, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie lekko natłuszczamy patelnię i wylewamy na nią połową masy. Smażymy na małym ogniu do momentu aż wierz się zetnie, następnie delikatnie obracamy naleśnik na drugą stronę i smazymy jeszcze chwilę. Tak samo postępujemy z drugą połową masy.

nadzienie:
2-4 liście sałaty lodowej lub masłowej
papryka, marchewka i świeży ogórek w słupkach (lub inne dowolne, ulubione warzywa)
można również dodać ulubiony sos :)

Tofu podsmażamy na suchej patelni. Na naleśnika nakładamy sałatę (jeśli używacie sosu to najpierw posmarujcie nim naleśnik), następnie pozostałe warzywa i na koniec stripsy z tofu. Nadzienie nakładamy najbardziej na środek naleśnika, zostawiając na dole i po bokach miejsce, aby złożyć naleśnik. Naleśnik składamy w sposób jak TUTAJ >>KLIK<<. Aby bardziej się trzymał można owinąć dół folią aluminiową. To danie jest świetne jako lunch na wynos :) Smacznego! :)


PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

5 komentarzy:

  1. Myślisz, że możnaby mleko w naleśniku zastąpić wodą? Aktualnie mam tylko słodkie mleko kokosowe do kawy i za bardzo by się nie nadało do takiego naleśnika, a już od dawna mam ochotę na coś podobnego...

    OdpowiedzUsuń
  2. Tylko pozazdrościć takiego świetnego wyjazdu! :D No i wróciłaś w bardzo smacznym stylu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Próbowałaś naleśników z kaszy gryczanej? Tortilla wygląda ekstra! I Hiszpania też, zazdroszczę wycieczki :D

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna