niedziela, 18 września 2016

zdrowy tort na pierwsze urodziny bloga! ;)


Dzisiaj jet ten dzień! Dokładnie rok temu założyłam bloga Jedz Rośliny i dodałam tutaj pierwszy przepis! Jak ten czas szybko leci ;) Przez ten rok odwiedziliście mój blog 106 000 razy, opublikowałam tutaj 206 postów, a wy skomentowaliście je ponad 900 razy :) Blog zyskał również 63 stałych obserwatorów w bloggerze. Najpopularniejszym przepisem jak do tej pory jest przepis na domową chałwę, na drugim miejscu plasuje się chana masala, a trzecie miejsce zajmuje domowych ketchup. Macie dobry gust! ;) Dość już tych statystyk, chcę Wam jeszcze jedynie pięknie podziękować za ten pierwszy wspólny rok! ♥♥♥ Mam nadzieję, że za rok będę mieć okazję napisać kolejny post z tak cudownym podsumowaniem :) 




Dzisiaj jest nie tylko rocznica bloga. Dzisiaj mija również równo rok od kiedy jestem na diecie wegańskiej! Tak, przeszłam na weganizm tego samego dnia, kiedy zalożyłam bloga :) Niezmiernie cieszę się z faktu, że mam już pierwszy rok weganizmu za sobą i powiem Wam, że czuję się wspaniale! Za nic w świecie nie żaluję tej decyzji ♥ 


 


W ramach tych dwóch jakże ważnych i przyjemnych rocznic mam też dla Was tort! ;) Jakżeby inaczej! Nie można obchodzić urodzin bez tortu ;) Jednak nie jest to taki zwykły, tradycyjny tort...Nic na tym blogu nie jest zwykłe i tradycyjne! :D Tort jest oczywiście 100% wegański i bezglutenowy, dodatkowo nie zawiera rafinowanego cukru i tłuszczu. Pewnie teraz zastanawiacie się, jak to w ogóle możliwe...? Torty raczej nikomu nie kojarzą się ze zdrowym wypiekiem ;) Jednak czas zmienić ten pogląd i spróbować mojego bardzo zdrowego i zarazem równie pysznego tortu! Kakaowe ciasto przełożone kremem jaglanym o posmaku róży - coś cudownego! Nie czekajcie na specjalną okazję, aby go upiec! A jeśli juz potrzebujecie powodu - pamiętacie, że codziennie gdzieś na świecie ktoś ma urodziny... ;)
Luźną inspiracją do upieczenia tego tortu był dla mnie ten przepis :)




TORT KAKAOWY Z RÓŻANĄ MASĄ JAGLANĄ
BEZ GLUTENU, TŁUSZCZU I CUKRU
tortownica 20cm // 6-8 porcji


ciasto:
115g uniwersalnej mąki bezglutenowej
15g kakao
45g mąki kokosowej
55g mąki kukurydzianej
150g erytrolu (lub cukru / innego zamiennika cukru)
400ml ulubionego mleka roślinnego
łyżeczka BG proszku do pieczenia
1/2 łyzeczki sody oczyszczonej
łyżeczka octu jabłkowego

Mąki, proszek i sodę przesiewamy do miski i mieszamy. Następnie dodajemy erytrol lub inny zamiennik cukru i partiami, ciągle mieszając dolewamy mleko (konsystencja będzie raczej rzadka niż gęsta). Na koniec dodajemy ocet jabłkowy i łączymy z ciastem. Dno tortownicy o śr. 20cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto do przygotowanej formy i wkładamy ją do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 180*C. Pieczemy ok. 45-55 minut, do "suchego patyczka". Wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy.

masa do przełożenia:
145g kaszy jaglanej
450ml ulubionego mleka roślinnego + 100ml do poźniejszego miksowania!
4-5 łyżek erytrolu (lub cukru / innego zamiennika cukru)
40ml wody różanej
sok z 1/2 cytryny
dodatki do dekoracji - starta czekolada, wiórki kokosowe, orzechy, świeże/suszone owoce, na co macie ochotę ;)

Zagotowujemy 450ml mleka i wsypujemy kaszę. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie całe mleko. Następnie przekładamy kaszę na miski i pozostawiamy na ok. 15 minut aby nieco przestygła. Dodajemy erytrol, wodę różaną, sok z cytryny i 100ml mleka po czym miksujemy całość na gładką masę.
Ostudzone ciasto przekrajamy na dwa równe blaty. Jeden z nich smarujemy masą, następnie przykrywamy do drugim i wierzch również smarujemy pozostałym kremem jaglanym. Teraz już tylko pozostaje udekorować torcik według własnej fantazji i smaku oraz schłodzić go w lodówce min. 5 godzin. Przechowujemy go również w lodówce, do 3 dni. Smacznego! :)




PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)




18 komentarzy:

  1. super! gratuluję z całego serducha! :)
    Twoje zdjęcia zawsze były świetne, ale mam wrażenie, że stają się coraz lepsze! do tego ten tort wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratuluję rocznicy :) A tort robi wrażenie! Przyznam, że od dawna mam ochotę na taki jaglany krem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratuluję i życzę dalszych sukcesów w blogowaniu! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! Gratulacje! I zapraszam do siebie na bloga! aleksandra-bak.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Sto lat i powodzenia w dalszym blogowaniu:) Częstuję się torcichem

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy15:54

    Jeju wygląda cudnie! :O

    OdpowiedzUsuń
  7. Torcik piękny! Rozpływam się na samą myśl jak musi świetnie smakować!
    Oczywiście gratulacje i z okazji pierwszego roku prowadzenia bloga i bycia na diecie wegańskiej :) Trzymam kciuki za dalsze lata owocnej pracy! Powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tort wygląda bardzo apetycznie. Gratuluję rocznicy ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Gratuluję! Dieta weganska obecnie to niemałe wyzwanie, więc bardzo podziwiam, bo sama o tej diecie dużo myślę :) Tort fenomenalny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Minął dopiero rok od założenia bloga? :P A dałybyśmy sobie rękę uciąć, że jesteś tutaj już z nami baaardzo długo :D Szczerze gratulujemy i rocznicy bloga i przejścia na weganizm :) Tort jest totalnie w naszym guście! Jesteśmy na 100% pewne, że zjadłybyśmy go do ostatniego okruszka :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Coś pięknego !. Gratulacje wielkiego sukcesu <3, u mnie mija 8 miesiąc. Weganizm to decyzja na całe życie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajny torcik. Na kolejne lata blogowania życzę wszystkiego naj..

    OdpowiedzUsuń
  13. Gratuluję, Twój blog ma rok, ale wygląda tak pięknie i przepisy są takie świetne, jakbyś miała już lata doświadczenia w tym co robisz, super!

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękny torcik :d Ma w sobie coś z elegancji :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimowy12:26

    A mozna uzyc zwyklej maki zamiast bezglutenowej i kokosowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast mąki bezglutenowej można użyć zwykłej, jednak kokosowej nie można zastąpić inną.

      Usuń
  16. Super torcik! Chciałabym go upiec na urodziny mojej siostry, jednak nie wiem jaką mieszanką różnych mąk bezglutenowych i w jakich proporcjach zastąpić tę uniwersalną, którą użyłaś w przepisie. Czy mogłabyś mi podać jej skład?
    Pozdrawiam i z góry dziękuję :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety ale nie pamietam jakiej dokładnie mąki tutaj użyłam :( Możesz użyć mąki pszennej, orkiszowej lub pełnoziarnistej jeśli tort nie musi być bezglutenowy. W BG wersji użyłabym mieszanki mąki gryczanej z owsianą lub po prostu dowolnej dostępnej w supermarketach mieszanki bezglutenowej :) Jeśli upieczesz ciasto koniecznie daj znać jak wyszło i prześlij zdjęcie na mojego maila! <3

      Usuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna