niedziela, 18 września 2016

zdrowy tort na pierwsze urodziny bloga! ;)


Dzisiaj jet ten dzień! Dokładnie rok temu założyłam bloga Jedz Rośliny i dodałam tutaj pierwszy przepis! Jak ten czas szybko leci ;) Przez ten rok odwiedziliście mój blog 106 000 razy, opublikowałam tutaj 206 postów, a wy skomentowaliście je ponad 900 razy :) Blog zyskał również 63 stałych obserwatorów w bloggerze. Najpopularniejszym przepisem jak do tej pory jest przepis na domową chałwę, na drugim miejscu plasuje się chana masala, a trzecie miejsce zajmuje domowych ketchup. Macie dobry gust! ;) Dość już tych statystyk, chcę Wam jeszcze jedynie pięknie podziękować za ten pierwszy wspólny rok! ♥♥♥ Mam nadzieję, że za rok będę mieć okazję napisać kolejny post z tak cudownym podsumowaniem :) 




Dzisiaj jest nie tylko rocznica bloga. Dzisiaj mija również równo rok od kiedy jestem na diecie wegańskiej! Tak, przeszłam na weganizm tego samego dnia, kiedy zalożyłam bloga :) Niezmiernie cieszę się z faktu, że mam już pierwszy rok weganizmu za sobą i powiem Wam, że czuję się wspaniale! Za nic w świecie nie żaluję tej decyzji ♥ 


 


W ramach tych dwóch jakże ważnych i przyjemnych rocznic mam też dla Was tort! ;) Jakżeby inaczej! Nie można obchodzić urodzin bez tortu ;) Jednak nie jest to taki zwykły, tradycyjny tort...Nic na tym blogu nie jest zwykłe i tradycyjne! :D Tort jest oczywiście 100% wegański i bezglutenowy, dodatkowo nie zawiera rafinowanego cukru i tłuszczu. Pewnie teraz zastanawiacie się, jak to w ogóle możliwe...? Torty raczej nikomu nie kojarzą się ze zdrowym wypiekiem ;) Jednak czas zmienić ten pogląd i spróbować mojego bardzo zdrowego i zarazem równie pysznego tortu! Kakaowe ciasto przełożone kremem jaglanym o posmaku róży - coś cudownego! Nie czekajcie na specjalną okazję, aby go upiec! A jeśli juz potrzebujecie powodu - pamiętacie, że codziennie gdzieś na świecie ktoś ma urodziny... ;)
Luźną inspiracją do upieczenia tego tortu był dla mnie ten przepis :)




TORT KAKAOWY Z RÓŻANĄ MASĄ JAGLANĄ
BEZ GLUTENU, TŁUSZCZU I CUKRU
tortownica 20cm // 6-8 porcji


ciasto:
115g uniwersalnej mąki bezglutenowej
15g kakao
45g mąki kokosowej
55g mąki kukurydzianej
150g erytrolu (lub cukru / innego zamiennika cukru)
400ml ulubionego mleka roślinnego
łyżeczka BG proszku do pieczenia
1/2 łyzeczki sody oczyszczonej
łyżeczka octu jabłkowego

Mąki, proszek i sodę przesiewamy do miski i mieszamy. Następnie dodajemy erytrol lub inny zamiennik cukru i partiami, ciągle mieszając dolewamy mleko (konsystencja będzie raczej rzadka niż gęsta). Na koniec dodajemy ocet jabłkowy i łączymy z ciastem. Dno tortownicy o śr. 20cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto do przygotowanej formy i wkładamy ją do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 180*C. Pieczemy ok. 45-55 minut, do "suchego patyczka". Wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy.

masa do przełożenia:
145g kaszy jaglanej
450ml ulubionego mleka roślinnego + 100ml do poźniejszego miksowania!
4-5 łyżek erytrolu (lub cukru / innego zamiennika cukru)
40ml wody różanej
sok z 1/2 cytryny
dodatki do dekoracji - starta czekolada, wiórki kokosowe, orzechy, świeże/suszone owoce, na co macie ochotę ;)

Zagotowujemy 450ml mleka i wsypujemy kaszę. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie całe mleko. Następnie przekładamy kaszę na miski i pozostawiamy na ok. 15 minut aby nieco przestygła. Dodajemy erytrol, wodę różaną, sok z cytryny i 100ml mleka po czym miksujemy całość na gładką masę.
Ostudzone ciasto przekrajamy na dwa równe blaty. Jeden z nich smarujemy masą, następnie przykrywamy do drugim i wierzch również smarujemy pozostałym kremem jaglanym. Teraz już tylko pozostaje udekorować torcik według własnej fantazji i smaku oraz schłodzić go w lodówce min. 5 godzin. Przechowujemy go również w lodówce, do 3 dni. Smacznego! :)




PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)




16 komentarzy:

  1. super! gratuluję z całego serducha! :)
    Twoje zdjęcia zawsze były świetne, ale mam wrażenie, że stają się coraz lepsze! do tego ten tort wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratuluję rocznicy :) A tort robi wrażenie! Przyznam, że od dawna mam ochotę na taki jaglany krem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratuluję i życzę dalszych sukcesów w blogowaniu! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! Gratulacje! I zapraszam do siebie na bloga! aleksandra-bak.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Sto lat i powodzenia w dalszym blogowaniu:) Częstuję się torcichem

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy15:54

    Jeju wygląda cudnie! :O

    OdpowiedzUsuń
  7. Torcik piękny! Rozpływam się na samą myśl jak musi świetnie smakować!
    Oczywiście gratulacje i z okazji pierwszego roku prowadzenia bloga i bycia na diecie wegańskiej :) Trzymam kciuki za dalsze lata owocnej pracy! Powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tort wygląda bardzo apetycznie. Gratuluję rocznicy ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Gratuluję! Dieta weganska obecnie to niemałe wyzwanie, więc bardzo podziwiam, bo sama o tej diecie dużo myślę :) Tort fenomenalny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Minął dopiero rok od założenia bloga? :P A dałybyśmy sobie rękę uciąć, że jesteś tutaj już z nami baaardzo długo :D Szczerze gratulujemy i rocznicy bloga i przejścia na weganizm :) Tort jest totalnie w naszym guście! Jesteśmy na 100% pewne, że zjadłybyśmy go do ostatniego okruszka :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Coś pięknego !. Gratulacje wielkiego sukcesu <3, u mnie mija 8 miesiąc. Weganizm to decyzja na całe życie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajny torcik. Na kolejne lata blogowania życzę wszystkiego naj..

    OdpowiedzUsuń
  13. Gratuluję, Twój blog ma rok, ale wygląda tak pięknie i przepisy są takie świetne, jakbyś miała już lata doświadczenia w tym co robisz, super!

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękny torcik :d Ma w sobie coś z elegancji :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimowy12:26

    A mozna uzyc zwyklej maki zamiast bezglutenowej i kokosowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast mąki bezglutenowej można użyć zwykłej, jednak kokosowej nie można zastąpić inną.

      Usuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna