niedziela, 23 października 2016

ciasto czekoladowe z cukinii (bez tłuszczu, cukru i glutenu)


Zdrowe ciasto czekoladowe? Jak najbardziej! :) Z magicznym składnikiem jakim jest...cukinia :o Jednak od razu Was uprzedzę, że jest ona zupełnie nie wyczuwalna :) Za to nadaje ciastu wilgotności, dzięki czemu nie trzeba dodawać do niego tłuszczu. W cieście używam również octu jabłkowego, który nie dość że nadaje że je spulchnia to takze zawiera szereg wartości odżywczych o których możecie przeczytać TUTAJ >>KLIK<< .Wszystkim domownikom bardzo smakowało i nikt nie wpadł na to, że zawiera ono warzywo :) Poza tym cukinia jest bardzo zdrowa! Upieczenie czekoladowego ciasta z jej dodatkiem to również bardzo dobry sposób, aby przemycić do naszej diety wiecej warzyw, a zarazem błonnika :) Spróbujcie tego ciasta koniecznie! ♥






CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ
tortownica 20-22cm


400g cukinii
2 średnie, bardzo dojrzałe banany
50g mąki kokosowej
50g mąki gryczanej lub owsianej
50g mąki kukurydzianej
40g kakao naturalnego
100-150g erytrolu BIOGO.PL (dałam 100g i było średnio-słodkie)
50-100ml mleka roślinnego
łyżka octu jabłkowego
łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Cukinie zetrzeć na grubych oczkach tarki i dokładnie odcisnąć z wody. Banany rozgnieść widelcem na puree i dodać do cukinii, wymieszać. Następnie do tej samej miski dodajemy erytrol, przesiewamy mąki, kakao i mieszamy. Dolewamy mleko zaczynąc od 50ml i jeśli masa dalej jest sucha dolewamy jeszcze odrobinę, max. do 100ml, masa powinna być gęsta. Na koniec dodajemy ocet jabłkowy, proszek i sodę i mieszamy. Przekładamy ciasto do tortownicy o śr. 20-22cm i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150*. Pieczemy ok. 15 minut, następnie zwiększamy temp. do 180*C i pieczemy 50-55 minut. Kroimy po ostudzeniu. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego! :) 



PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)





Odwiedź stronę internetową www.biogo.pl >>KLIK<<
oraz FanPage >>KLIK<< 


19 komentarzy:

  1. Pięknie się prezentuje, a w smaku na pewno bomba ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na niewyobrażalnie wilgotne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mozna na cos zamienic make kokosowa?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko...mąka kokosowa ma specyficzną konsystencję i jest bardzo chłonna. Mozesz ewentulanie dać 2x więcej (czyli 100g) innej mąki, np. gryczanej czy owsianej i dorzucić jeszcze 3-4 łyżki wiórków kokosowych :) Spróbuj :)

      Usuń
  4. Super wygląda, już wiem co zrobię jutro z cukinią, która wymaga natychmiastowego spożycia ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale ładnie wygląda! Cukinię tylko jadłam w wytrawnych daniach,a tu taki fajny prosty przepis na słodkość :) super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jadłam podobne muffinki z cukinii i według mnie są przepyszne! W ogóle bardzo lubię słodkości z warzywami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Już widzimy, że struktura tego ciasta jest idealnie w naszym guście :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam wilgotne ciasta ;)

      Usuń
  8. Anonimowy17:39

    Czy zamiast erytrolu mogę sodać miód? Jeśli tak, to w jakich ilościach? Czy można pominąć mąkę owsianą i zamiast niej dodać więcej kokosowej? Z góry dziękuję za wskazówki i pozdrawiam :)
    Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie polecam używać płynnego słodzidła ponieważ rozrzedzi ciasto. I na marginesie miód nie jest wegański :P Możesz zastąpić erytrol cukrem lub ksylitolem, albo cukrem kokosowym, ew. stevią w proszku
      Co do mąki to za duża ilość mąki kokosowej również moze źle wpłynąć na ciasto jednak mąkę owsianą można zastąpić każdą inną - np. gryczaną, kukurydzianą, pszenną czy pełnoziarnistą jeśli tolerujesz gluten.

      Usuń
    2. Anonimowy10:39

      Dzięki serdeczne :)

      Usuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna