sobota, 12 listopada 2016

pieczony pasztet ze słonecznika TO GO, recenzja #4


CO MÓWI PRODUCENT? Zapraszamy w podróż do świata polskich smaków, nieuznajacego masowej produkcji, konserwantów i wzmacniaczy. Staranne i ręcznie wykonane, certyfikowane i w pełni ekologiczne produkty oraz dbałość o każdy szczegół to obietnica prawdziwego bogactwa smaku.





SKŁAD : pestki słonecznika*20%, cebula*, mąka kukurydziana*, skrobia ziemniaczana*, olej*, żurawina suszona*, sól, pieprz czarny*, (*certyfikowany składnik ekologiczny)


WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100g :
Wartość energetyczna 830,9 kJ / 198,4 kcal
Tłuszcz: 13,00 g;
w tym kwasy nasycone: 1,10 g;
Węglowodany: 15,20 g;
w tym cukry: 2,20 g;
Białko: 5,40 g;
Sól: 0,10 g





MOJA OPINIA : Powiem Wam szczerze, że był to pierwszy sklepowy pasztet jaki jadłam! Zazwyczaj unikałam ich ze względu na słaby skład lub duży dodatek soli. Jednak pasztet ze słonecznika zaintrygował mnie na stronie biogo.pl i postanowiłam sprawdzić jak ma się sprawa z jego składem. Jak już sami możecie zauważyć powyżej - skład jest idealny! Nic dodać, nic ująć :) Bardzo cieszy mnie również minimalny dodatek soli - jedynie 0,10g w 100g! Niektóre sklepowe pasztety którym się przyglądałam miały nawet 3g soli w 100g! :o A co jeśli chodzi o smak słonecznikowego pasztetu? Jest on bardzo delikatny. Na pierwszym miejscu wyczuwalny jest oczywiście słonecznik, który stanowi jego bazę. Przez słonecznik pasztet jest lekko tłustawy - inny niż np. pasztet zrobiony z soczewicy czy fasoli, ale byłam przygotowana na to, że tłuszcz ze słonecznika może być wyczuwalny - to logiczne zresztą, ponieważ słonecznik nie należy do niskotłuszczowych produktów ;) Mimo wszystko to jak najbardziej zdrowy tłuszcz. Jesli już o słoneczniku mowa, to pasztet ma w konsystencji mnóstwo kawałków słonecznika, przez co nie jest on gładki i jednolity, jednak mi to nie przeszkadzało, ponieważ lubię czuć strukturę jedzenia, które jem, jakkolwiek to brzmi... ;) Bardzo ciekawym dodatkiem w tym pasztecie jest żurawina suszona, która dzięki swojemu lekko kwaskowatemu smakowi nadaje pasztetowi ciekawego charakteru, ponieważ tak jak pisałam na początku, sam w sobie ma on naturalny, delikatny smak. Dobrze smakuje sam, jak i np. w formie kanapki z gryczanym chlebkiem :) 




OCENA : 4/5
CENA : 8-10zł (ok. 200g)
GDZIE MOŻNA KUPIĆ? sklepy ze zdrową żywnością, sklepy internetowe np. www.biogo.pl >>KLIK<<
CZY KUPIŁABYM PONOWNE? Raczej tak


Wpis powstał we współpracy ze sklepem internetowym


3 komentarze:

  1. Anonimowy13:51

    wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no proszę, bardzo fajna propozycja:) nie jadłam nigdy pasztetu z nasion:) z reguły nie zamawiam gotowych ani pasztetów ani żadnych innych dań ale dobrze wiedzieć że takie produkty w ogóle istnieją i mają dobre składy co najważniejsze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy słonecznik w takiej odsłonie ale z żurawiną jeszcze nie próbowałyśmy :D

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna