niedziela, 13 listopada 2016

tofurnik zebra dyniowo-karobowy


Uwielbiam tofurniki! Ten, który Wam dzisiaj przedstawiam jest jednym z najlepszych jakie zrobiłam :) Poza tym wygląda również bardzo imponująco! Piękna dyniowo-czekoladowa zebra :) W mojej kuchni dynia dalej króluje! W tym roku jak już wiecie posadziłam kilka rodzajów dyń w ogródku babci i mam ich baaardzo dużo wiec na bierząco przerabiam je na puree i tworzę nowe przepisy :) Mam nadzieję, że jeszcze nie macie dość dyniowego szaleństwa, bo z mojej strony czeka Was jeszcze kilka dyniowych przepisów... :D Dynia bardzo dobrze łączy się z czekoladowymi smakami - jeśli jeszcze nie próbowaliście musicie to zrobić jak najszybciej, serio! ♥ 

P.S. Polecam również przepis na dyniowy tofurnik, który opublikowałam na blogu w poprzednim sezonie - >>KLIK<< :)











DYNIOWO-KAROBOWY TOFURNIK 
tortownica 18cm


spód:
średni, dojrzały banan (ok. 120g po obraniu)
70-80g mąki kokosowej
łyżka oleju kokosowego

Banana rozgniatamy widelcem na puree, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Dno tortownicy 18cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem i posypujemy mąką. Na dno wykładamy masę i pieczemy ok. 15 minut w 180*C. W tym czasie przygotowujemy masę.

masa:
600g silken tofu (jeśli nie macie do niego dostępu w ostateczności mozna użyć naturalnego)
150g erytrolu (do kupienia na www.biogo.pl) / ksylitolu / cukru 
40g proszku budyniowego o smaku waniliowym lub skrobi kukurydzianej / ziemniaczanej
20g kakao naturalnego
20g karobu (do kupienia na www.biogo.pl)
250g puree z dyni >>KLIK<< najlepiej gęstego z dyni hokkaido
sok z całej cytryny 

Tofu wraz z erytrolem (lub inną subst. słodzącą) i cytryną blendujemy na gładką masę. Dodajemy proszek budyniowy i mieszamy. Masę "serową" dzielimy następująco - do jednej miski odkładamy 450g, a do drugiej 300g. Do pierwszej dodajemy kakao i karob, a do drugiej puree z dynii. Z piekarnika wyjmujemy spód i nakładamy na niego masę serową - na zmianę po łyżce masy dyniowej i karobowo-kakaowej. Aby wyrównać tofurnik po wyłożeniu całej masy można kilka razy uderzyć tortownicą o blat, aby wierzch się wyrównał. Tofurnik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150*C i pieczemy ok. 1h, następnie wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim ciasto do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem chłodzimy w lodówce min. 5h. Najlepiej smakuje następnego dnia :) Smacznego! :) 



PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)



Wpis powstał we współpracy ze sklepem internetowym


24 komentarze:

  1. Tofurnik jeszcze przede mną, ale coś czuję, że będę zachwycona :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. faktycznie wygląda super a po składzie widzę że na pewno i tak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się ;) Dziękuję.

      Usuń
  4. Wygląda pysznie! Jestem ciekawa smaku tofurnika :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda na prawdę imponująco! Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Co jak co ale wygląda naprawdę imponująco i aż mamy ochotę pukać do sąsiada czy nam piekarnik udostępni :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli odstąpicie mu kawałeczek to myślę, że da się jakoś ugadać ;)

      Usuń
  7. Wygląda przecudnie! Szkoda, że nie przepadam za tofu. Myślisz, że można je czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tofurniku tak na prawdę tofu nie jest bardzo wyczuwalne :) Możesz dodać sok z jeszcze jednej cytryny dla pewności. Polecam spróbować, bo tofurniki są bardzo smaczne! :)

      Usuń
  8. Wygląda mega apetycznie! Chętnie spróbuję upiec go w kolejny weekend, tylko muszę zaopatrzyć się w składniki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :) Koniecznie daj znać jak wyszedł :)

      Usuń
  9. jest boski! kocham czekoladowe tofurniki, a tu jeszcze dynia? i jak cudownie wygląda :) Nigdy jeszcze jednak tofurnika nie robiłam, chyba czas najwyższy:) Zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To idealne połączenie smaków :)

      Usuń
  10. Wygląda zjawiskowo. Chętnie bym zjadła kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie musisz go upiec! ;)

      Usuń
  11. Ciacho wygląda obłędnie! Dynię uwielbiam, tofu nie jadłam nigdy (!) więc chyba nie ma na co czekać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz nadrobić! ;) Piecz tofurnik <3

      Usuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna