sobota, 3 grudnia 2016

czekoladowo-orzechowy krem z awokado i banana (bez cukru)


Na rynku można znaleźć już kilka wegańskich zamienników Nutelli, jednak wiele osób z nich nie korzysta ze względu na kiepski skład, w którym na pierwszym miejscu zazwyczaj znajduje się cukier, a następnie masa utwardzonych tłuszczów. Nie jest coś najlepszego...Mimo wszystko jeśli chodzi o mnie, uważam, że gdy ktoś je takie rzeczy z umiarem to nic nie szkodzi, raz na jakiś czas można pozwolić sobie na taką przyjemność i dlatego też w swojej szafce mam taki wegański krem nugatowy z niegrzecznym składem ;)) Wiem jednak że są osoby, które za nic nie wezmą czegoś takiego do ust i dla nich właśnie przygotowałam ten przepis (znaczy - ten przepis jest dla każdego z Was, ale osoby szukające zdrowego kremu czekoladowego na pewno najbardziej się ucieszą :)). 
W moim kremie czekoladowym nie znajdziecie rafinowanego cukru - źródłem słodyczy są to daktyle i banany. Jako tłuszcz występuje awokado i maslo orzechowe, a czekoladowego smaku nadaje karob i kakao. Samo zdrowie! :) A jaki jest pyszny! Mówię Wam...Musicie spróbować ♥♥♥







CZEKOLADOWO-ORZECHOWY KREM Z AWOKADO
ok. 450g kremu


średnie, dojrzałe awokado - 120g po obraniu i usunięciu pestki
dwa średnie, bardzo dojrzałe banany - 180g po obraniu
garść daktyli (użyłam daktyli ze sklepu Galeria Herbat >>KLIK<<)
20g karobu (użyłam karobu ze sklepu Galeria Herbat >>KLIK<<)
15g kakao naturalnego
80g masła orzechowego >>PRZEPIS NA DOMOWE<<


Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na kilka godzin aby zmiękły. Następnie wszystkie składniki oprócz kakao i karobu miksujemy na gładką masę. Dodajemy kakao i karob i mieszamy łyżką z masą. Przekładamy krem do słoika i przechowujemy w lodówce do 5 dni. Bardzo dobrze smakuje z pieczywem, jako nadzienie do naleśników czy dodatek do owsianki :) Smacznego! :)



Przepis powstał we współpracy ze sklepem Galeria Herbat >>KLIK<<
Zachęcam Was do zapoznania się z jego ofertą, ponieważ ceny są bardzo dobre
oraz asortyment produktów jest duży i ciekawy :)



PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

15 komentarzy:

  1. To może jest sposób aby polubić awokado? ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam je w tej wersji :)

      Usuń
  2. Pycha! Muszę zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś to co tydzień robiłyśmy pełny duży słoik takiego kremu xD Teraz już się trochę zbrzydł ale to tylko kwestia czasu jak do niego wrócimy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi jeszcze sie nie przejadł, a ostatnio robię do bardzo często :D

      Usuń
  5. Wygląda obłędnie.. mniammm

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale! mniam

    OdpowiedzUsuń
  7. Juz wiem, ze smakuje wybornie <3 Idealny na szybki i zdrowy deser!

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny przepis, do tej pory robiłam tylko nutellę z cieciorki, ale ten przepis brzmi pysznie

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna