wtorek, 13 grudnia 2016

wilgotne ciasto bananowe na (wegańskim) jogurcie {video przepis}


Oto kolejny przepis z użyciem deseru jaglanego KOKO YOGO. Poprzednio przygotowałam czekoladowy krem z tofu >>KLIK<<, a dziś mam przepis na pyszne ciasto! Tym razem użyłam innego smaku deseru - kokosowego. Banan i kokos to na prawdę smaczne połączenie! Smak kokosa nie jest bardzo wyczuwalny, ale dzięki dodatkowi jogurtu ciasto jest wilgotne i ma przyjemny aromat :) Kokosowego posmaku dodaje ciastu również mąka kokosowa.
Już niedługo kolejny przepis z deserkiem KOKO YOGO, zapraszam Was również na stronę producenta >>KLIK<< jeśli chcecie dowiedzieć się wiecej o produktach :) 



Podczas przygotowywania ciasta nagrałam również film na MÓJ KANAŁ YOUTUBE,
zapraszam do oglądania i przy okazji oczywiscie do SUBSKRYPCJI :)









CIASTO BANANOWE Z DESERKIEM JAGLANYM
keksówka o dł. 20cm


2 duze, bardzo dojrzałe banany - ok. 270g po obraniu
80g erytrolu/ksylitolu/cukru
160g (1 op.) deseru jaglanego o smaku kokosowym KOKO YOGO
60g mąki kokosowej
120g mąki kasztanowej (lub pszennej / innej ulubionej mąki BG)
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
łyżeczka octu jabłkowego

Banany rozgniatamy widelcem na puree, nastepnie łączymy je z deserkiem jaglanym. Do tej mikstury dodajemy erytrol i ocet jabłkowy, mieszamy. Następnie przesiewamy mąki, dodajemy proszek i sodę i mieszamy dokładnie. Przelewamy masę do foremki keksowej o dł. 20cm (najlepiej silikonowej, a jeśli używacie zwykłej + papieru do pieczenia to posmarujcie go dodatkowo tłuszczem) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150*C i pieczemy ok. 20 minut, następnie zwiększamy temp. do 180*C i pieczemy kolejne 50-60 minut - jeśli wierzch bedzie szybko się przypiekal przykrywamy go folią aluminiową. Wyjmujemy z foremki po całkowitym ostudzeniu. Smacznego! :)


PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)


10 komentarzy:

  1. Świetny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie bardzo wilgotne ale my takie właśnie lubimy :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, ta konsystencja powala :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie, jeszcze lepiej musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna