środa, 26 kwietnia 2017

hummus buraczany


Muszę się Wam do czegoś przyznać...Hummus to jedno z moich uzależnień... :D Naprawdę - uwielbiam tę pastę! Jem ją zarówno na chlebie, na waflach ryżowych, a także jako dip do surowych warzyw czy chrupków kukurydzianych. Zawsze sprawdza się i smakuje świetnie. Znam wielu fanatyków hummusu i zawsze cieżko mi uwierzyć, gdy ktoś mówi, że go nie lubi :o 
Co jeszcze jest świetne w hummusie? To, że można przygotować go na setki sposobów! Uwielbiam klasyczną wersję, na którą przepis już jest na blogu >>KLIK<< i cieszy sie niemałą popularnością, ale czasem fajnie jest poeksperymentować i stworzyć nowy smak hummusu! Na blogu są również inne hummowe wariacje : hummus z pieczoną papryką >>KLIK<< czy hummus dyniowy >>KLIK<< a także i hummus z bobu >>KLIK<<! Do tego zacnego grona dołącza teraz i hummus buraczany, którego od dawna chciałam spróbować. Jest przepyszny! Burak nie jest w nim szczególnie wyczuwalny - pierwsze skrzypce gra oczywiście ciecierzyca i tahini, ale dzięki niemu pasta ma lekko słodkawy posmak oraz ten przepiękny, różowy kolor







HUMMUS BURACZANY
ok. 500g hummusu


250g ugotowanej na bardzo miekko ciecierzycy (może być z puszki)
200g ugotowanego/upieczonego buraka
70g pasty tahini Kuchnie Świata >>KLIK<<
ok. 5 łyżek soku z cytryny (lub do smaku)
sól, pieprz czarny, kumin - do smaku
1-2 ząbki czosnku - przeciśnięte przez praskę

Ciecierzycę, buraka (pokrojonego na kawałki), tahini, sok z cytryny i czosnek przeciśnięty przez praske miksujemy na gładką masę. Następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kuminem oraz ew. dodajemy więcej soku z cytryny. Podajemy jako dip do warzyw lub pasta kanapkowa. Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku/słoiku do 5 dni. Smacznego! :) 



PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)


12 komentarzy:

  1. Robiłyśmy już buraczany hummus i bardzo nam smakował ten lekko słodki posmak :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi również przypadł do gustu :)

      Usuń
  2. Nigdy nie jadłam buraczanego :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie! :)

      Usuń
  3. skądś to znam! a podobno w UK przechodzimy hummusowy kryzys teraz XD zniknął z półek w kilku marketach, ale ja tam i tak wole domowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha :) Domowy jest najlepszy :)

      Usuń
  4. Pyszności, uwielbiam hummus a taki z buraczkami jest jeszcze lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, smakuje super! :)

      Usuń
  5. Różowy humus z burakiem to zdecydowanie mój ulubiony.

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna