piątek, 14 kwietnia 2017

szafranowy pudding ryżowy z tahini i malinami


Ryż najczęściej jest jedzony w wersji wytrawnej, jednak jego słodka odsłona jest równie smaczna i warto czasem przygotować dla urozmaicenia diety właśnie taki słodki pudding ryżowy :) Świetny zarówno jako śniadanie, a takze i deser :) Tym razem przygotowałam go z dodatkiem szafranu, którym ostatnio zostałam obdarowana! :) Przyleciał do mnie wprost z Iranu - jest to więc najlepszej jakości szafran. Zapewne wiecie, że uchodzi on za najdroższą przyprawę świata? Z tego powodu nie będę zachęcać Was do jego regularnego zakupy, jednak warto spróbować! Poza tym jest to bardzo wydajna przyprawa. Jako dodatki do puddingu wybrałam tahini i maliny - oba składniki bardzo dobrze komponowały się smakowo z puddingiem :)

Ryż jest dobrym źródłem energii, gdyż dostarcza nam głównie węglowodanów, które są podstawą naszej diety. Więcej o węglowodanach oraz o "wymiennikach węglowodanowych" (szczególnie w dietach diabetyków) mozecie przeczytać tutaj - klik





SZAFRANOWY PUDDING Z TAHINI I MALINAMI
1 porcja śniadaniowa // 2 deserowe


60g ryżu Hangiri - Kuchnie Świata >>KLIK<<
szklanka dowolnego mleka roślinnego
szklanka wody
łyżka syropu klonowego lub innego słodu
1/2 łyżeczki szafranu (lub więcej do smaku)
do podania maliny (użyłam mrożonych, które wcześniej rozmroziłam) oraz tahini Kuchnie Świata >>KLIK<<

Mleko oraz wodę wlewamy do rondelka i zagotowujemy, dodajemy syrop klonowy lub inne słodzidło i wsypujemy ryż. Gotujemy do momentu aż ryż wchłonie płyn i pudding zgęstnieje, mniej wiecej w połowie gotowania dodajemy szafran. Podajemy z malinami i tahini. Smacznego! :)


PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

8 komentarzy:

  1. uwielbiam tahini w połączeniu z malinami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też! Jest pyszne! :)

      Usuń
  2. Cudowna kompozycja. Uwielbiam tahini na wszelkich puddingach. Kukurydzianego jeszcze nie jadłam i muszę to w końcu zmienić :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj nie ma nic kukurydzianego :P

      Usuń
  3. My właśnie najczęściej jemy ryż na słodko xD Pyszna forma podania :)

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna