niedziela, 7 maja 2017

owsianka z lucumą


Kolejny post z rzędu poświęcony owsiance? Taaaak...ale wiecie, że je uwielbiam i mogłabym jeść codziennie na śniadanie ;) Tym razem mam dla Was tradycyjną, gotowaną owsiankę. No, może nie taką bardzo tradycyjną, bo dodałam do niej lucumę! A co to w ogóle jest "lucuma" - zapytacie. Otóż, sproszkowana lucuma pozyskiwana jest z suszonych i roztartych owoców drzewa Pouteria lucuma występującego w rejonie Andów. Lucumę określa się mianem „Złota Inków”. Sproszkowane owoce są zdrową alternatywą dla słodzików i cukru. Zawierają naturalnie występujące cukry, witaminy z grupy B i składniki mineralne. Charakteryzują się doskonałym smakiem i niskim indeksem glikemicznym. Z własnych obserwacji mogę też dodać, że świetnie smakuje w owsiance - nieco ją zagęszcza i nadaje lekko karmelowy posmak :) 









OWSIANKA Z LUCUMĄ
1 porcja


60g płatków owsianych górskich (w wersji bezglutenowej - płatków certyfikowanych)
1 szklanka wody
1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
czubata łyżka sproszkowanej lucumy BULK POWDERS >>KLIK<<
ulubione dodatki do owsianki :) 

W rondelku zagotowujemy wodę i gdy będzie wrzeć dodajemy płatki i gotujemy na małym ogniu ok. 10-15 minut aż wchłoną całą wodę, następnie dolewamy mleko, zwiększamy nieco ogień i gotujemy do momentu zagotowania, a następnie jeszcze ok. 2-3 minuty. Przykrywamy garnek pokrywkę i pozostawiamy owsianke na noc. Rano podgrzewamy ją ponownie (przez noc zgęstnieje! :)) i dodajemy lucumę. Przekładamy do miseczki i jemy z ulubionymi dodatkami, ja wybrałam czekoladę i banana <3 :) Smacznego!




PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)



9 komentarzy:

  1. Właśnie za lucumą się rozglądamy :D
    I te rozpuszczone czekoladki <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, jest bardzo smaczna ;)

      Usuń
  2. Świetny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie się zapowiada :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności :))
    Owsianke jadłam dzisiaj na obiad - z jabłkiem, bananem i kakao ;)
    Bardzo lubię tę czekoladkę, a na owsiance się najlepiej rozpuszcza :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owsianka zawsze dobra :)

      Usuń
  5. Anonimowy11:14

    Ta owsianka jest bajeczna! Jak tylko zobaczyłam przepis miałam ochotę pognać do kuchni ale lucuma to była dla mnie nowość i musiałam uzupełnić o nią moje zapasy, stacjonarnie przyznam że miałam problem, ale w sieci z ekopiramidy zamówiłam i szybko doczekałam się przesyłki- owisiankę zrobiłam od razu i zakochałam się! będę robić zdecydowanie regularnie, a ta lucuma też bardzo mi się spodobała jako źródło słodkości, żałuję, że wcześniej nie zawitała w mojej kuchni

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna