poniedziałek, 1 stycznia 2018

najlepszy tofurnik, który smakuje jak sernik! tofurnik cytrynowy z makiem // lemon poppy seed tofu cheesecake - tastes like a real one!


Witam w Nowym Roku! Na pierwszy dzień 2018 roku mam dla Was przepis na dosłownie najlepszy tofurnik! Przygotowując go nie spodziewałam się, że będzie tak dobry, naprawdę! Będę dziś nieskromna i będę go wychwalać pod niebiosa, ale ten tofurnik na to zasługuje! Zrobiłam go z myślą o Świętach, dodając do niego mak, który kojarzy mi się ze Świetami, ale tak naprawdę będzie on idealny na jakakolwiek okazje. Co w nim najlepsze to to, że smakuje bardzo podobnie do sernika! To pierwszy tofurnik, jaki zrobiłam i który udaje sernik tak dobrze, że nawet nabrałam kilka osób, że to prawdziwy sernik! Wszystkim bardzo bardzo smakował i potem nie chcieli mi uwierzyć, że to "z tego dziwnego tofu" :D Jeśli i Wy wciąż szukacie przepisu na tofurnik, który smakiem przypomina tradycyjny sernik - jesteście we właściwym miejscu! Zapraszam do dalszej części posta po przepis! 





Przy okazji chciałam też życzyć Wam wszystkiego dobrego w Nowym Roku 2018, samych sukcesów i dużo szczęścia! Kto postanawia od dzisiaj spróbować weganizmu? ;) Jeśli nie masz żadnych postanowień na nadchodzący rok - może skusisz się na spróbowanie diety wegańskiej? Warto chociaż spróbować! Serdecznie do tego zachęcam :) Na moim blogu znajdziesz masę przepisów, zachęcam do korzystania z nich i wprowadza do swojego jadłospisu jak największej ilości wegańskich posiłków :)




TOFURNIK CYTRYNOWO-MAKOWY 
(BEZ GLUTENU I CUKRU)
tortownica 18cm (na większą podwój składniki)


spód
50g mąki gryczanej
50g mąki ryżowej (zamiast mąki ryżowej i gryczanej można użyć 100g mąki pszennej lub pełnoziarnistej)
czubata łyżka (miękkiego) oleju kokosowego lub wegańskiej margaryny (ok. 30g)
1-2 łyżki mleka roślinnego
2 łyku syropu klonowego / syropu z agawy / daktylowego
3 łyżki cukru / ksylitolu / erytrolu (użyłam erytrolu)

Mąki mieszamy w szerokiej misce, następnie dodajemy wybraną substancje słodzącą, olej kokosowy lub margarynę, syrop i mieszamy. Łączymy ciasto dłońmi zlepiając je, jeśli masa jest sucha dodajemy 1-2 łyzki mleka roślinnego. Gdy ciasto się zlepi, przekładamy je do tortownicy 18cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i rozprowadzamy ciasto po dnie (po prostu ugniatamy je w tortownicy palcami tak aby pokryć dno tortownicy). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C na ok. 20-25 minut. W tym czasie przygotowujemy masę:

masa
3 x 180g kostki tofu (ok. 500-540g)
100ml mleka roślinnego 
200g cukru / ksylitolu / erytrolu (użyłam erytrolu)
35g maku
skórka z 1.5 cytryny
sok z 2 cytryn (ok. 100ml)
łyżeczka agaru (dodatek opcjonalny, ale dzięki niemu tofurnik ma o wiele lepszą, bardziej zwartą konsytencję i nie trzeba się martwić, że się rozleci, więc polecam dodać ;))
łyżeczka ekstraktu z wanilii

Tofu kruszymy na kawałki do miski, dodajemy mleko roślinne, sok i skórkę z cytryn i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie. Tofurnik jest pieczony w "kąpieli wodnej", do czego będziemy potrzebować naczynia żaroodpornego wypełnionego gorącą wodą. Umieszczamy je pod formą z ciastem w piekarniku. Można pominąć ten punkt, jednak zauważyłam że dzięki temu tofurnik nie pęka  na wierzchu po upieczeniu. Masę "serową" wylewamy na upieczony spód i z powrotem umieszczamy całość w piekarniku, zmniejszamy temperaturę do 150*C i pieczemy tofurnik 1h. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto do ostudzenia lub na min. 2h. Następnie wkładamy tofurnik do lodówki i schładzamy min. 4h. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! :)


PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)



E N G L I S H  V E R S I O N
  
 LEMON POPPY SEED TOFU CHEESECAKE 
(VERY LOW FAT, GLUTEN AND SUGAR FREE)
ø18cm cake tin (for bigger one just multiply the ingredients by two)


base:
50g buckwheat flour
50g white rice flour (instead of buckwheat and rice flour you can use only all purpose flour if you don't need the cake be GF, or you can use your favourite GF blend as well)
heaped tablespoon soften coconut oil or vegan butter (approximately 30g)
1-2 tbsp plant based milk 
2 tbsp maple syrup / date syrup / agave
3 tbsp erythritol / xylitol or sugar if don't need the cake to be sugar free 

Mix both flours in a bowl, add erythritol / xylitol or sugar, soften coconut oil or vegan butter and mix.  Knead the dough with your hands until it sticks together, then transfer to the ø18cm baking tin and cover the bottom with the base dough. Bake 20-25 minutes in 180*C. In the meanwhile, prepare the 'cheesecake' part:

'cheeseecake':
3 x 180g tofu (500-540g)
100ml plant based milk (I used soy milk)
200g erythritol / xylitol or sugar if don't need the cake to be sugar free 
35g poppy seeds
zest from 1 1/2 lemon
juice from 2 lemons (100ml)
1 tsp agar-agar (it's optional but it's worth adding as agar helps with the structure and makes the cheesecake firmer, you can buy it from Holland & Barred)
1 tsp vanilla

Crumble the tofu to the bowl, add chosen milk, lemon zest and lemon juice and blend until smooth. Add the remaining ingredients and mix everything together. This tofu cheesecake is baked with the water bath method. You'll need a baking pan filled with hot water, placed under the cheesecake in the oven (it's best to place the pan with water for example on the oven grill rack). You can also put the baking tin with the cheesecake inside the pan with water but remember to cover the tin with cheesecake with foil. You can skip this, however, baking in water bath helps to prevent the cheesecake from cracking. It won't have any impact on taste though. There is a video about water bath baking >>CLICK<< . Pour the 'cheesecake' part on the baked base and place in the oven again for 1 hour in 150*C. After this time, switch off the oven, but let the cake sit there for minimum 2 hours. Next, transfer the tofu cheesecake to the fridge and cool before serving for minimum 3-4 hours. Enjoy! :)


10 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy tofurniki i ten wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można zastąpić olej kokosowy/margarynę „normalnym” olejem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przepisie najlepszy będzie "twardy" tłuszcz, dzięki któremu spód będzie kruchy. Możesz oczywiście spróbować ze zwykłym płynnym olejem ale osobiście tego nie testowałam więc nie wiem czy efekt będzie taki sam.

      Usuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna