wtorek, 13 lutego 2018

czekoladowe muffinki z burakiem - bez glutenu, cukru i tłuszczu // chocolate beetroot muffins - gluten, fat and sugar free


E N G L I S H  V E R S I O N  B E L L O W

Już jutro Walentynki! Nie żebym obchodziła ten dzień, ale...zawsze to jakiś pretekst aby upiec coś dobrego i...zjeść samemu? Takie plusy/minusy (niepotrzebne skreślić) bycia singlem :P A że Walentynki zawsze kojarzą się z czekoladą, to upiekłam czekoladowe muffinki! I to w dodatku bardzo zdrowe. Nie zawierają glutenu (jeśli użyjecie bezglutenowych płatków owsianych), cukru oraz tłuszczu. Za to mają w sobie inny, sekretny składnik, którym jest...burak! Proszę, nie uciekajcie. Są przepyszne! Już kiedyś robiłam brownie z buraka >>KLIK<< i było dużym sukcesem, więc teraz postanowiłam upiec muffinki w podobnym klimacie i również się nie zawiodłam :) Burak nie jest wyczuwalny, a nadaje muffinkom wilgotności i dzięki temu nie trzeba dodawać do nich tłuszczu! Są bardzo czekoladowe dzięki sporemu dodatkowi kakao i słodkie, mimo że bez cukru! W zasadzie można uznać, że to prawie jak sałatka. Burak, płatki owsiane, kakao...prawie jak sałatka, prawda? ;) W takim razie poproszę trzy!




Zachęcam do obejrzenia także i wideo przepisu poniżej. Mam nadzieję, że będzie pomocny i zachęci Was do przygotowania muffinek :) Jeśli jeszcze nie subskrybujesz mojego kanału YouTube będzie mi miło gdy dołączysz do subskrybentów! Kliknij >>TUTAJ<< aby to zrobić!





CZEKOLADOWE MUFFINKI Z BURAKIEM
BEZ GLUTENU, CUKRU I TŁUSZCZU
10-12 sztuk


250g ugotowanego buraka
30g mąki kokosowej (lub 50g mąki owsianej)
170g mąki owsianej (w razie potrzeby z certyfikatem potwierdzającym brak glutenu), ja po prostu zblendowałam płatki owsiane :) można użyć zwykłej mąki pszennej/pełnoziarnej jeśli nie zależy Ci aby muffinki były bezglutenowe
40g kakao 
200g erytrolu/ksylitolu (lub cukru jeśli nie zależy Ci aby muffinki były bezcukrowe :)), ja użyłam Natvia >>KLIK<<
200ml mleka roślinnego
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 

Buraka blendujemy wraz z połową mleka roślinnego. W misce mieszamy wszystkie pozostałe suche składniki, następnie dodajemy resztę mleka oraz puree z buraka i mieszamy całość dokładnie. Przekładamy masę do foremek na muffinki (najlepiej użyć silikonowych, ponieważ muffinki nie mają tłuszczu i mogą przyklejać się do papierowych papilotek) i wkładamy je do piekarnika uprzednio nagrzanego do 180*C. Pieczemy muffinki ok. 25-30 minut. Po tym czasie można sprawdzić muffinki patyczkiem do szaszłyków/wykałaczką, i jeśli patyczek będzie oblepiony surowym ciastem należy dopiec muffinki jeszcze chwilę. Po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy muffinki z foremek i pozostawiamy na kratce cukierniczej aby odparowały. Po ostudzeniu można posypać "cukrem"-pudrem z erytrolu/ksylitolu lub polać gorzką czekoladą. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku max. 3-4 dni. Smacznego! :)


PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)


E N G L I S H  V E R S I O N


Valentine's Day tomorrow! I'm not saying that I'm celebrating this day but...it's a good excuse to bake something fancy...and eat it alone? It's one of advantage/disadvantage (delete as appropriate) of being a single :P As the Valentine's Day is kind of related with chocolate, I baked chocolate muffins! Really healthy chocolate muffins. You won't find any gluten (if you use GF oats), sugar or fat in them. But there's one secret ingredient...and it is...beetroot! And please, don't leave my blog! I swear they are sooo good! Once I've baked beetroot brownie and it was a success so now I decided to make something similar in a form of muffins. And this time I wasn't disappointed as well! You can't taste the beetroot, however, it makes the muffins tasty and moist and therefore there's no need to add oil or butter or whatever! They are really chocolatey because of the cocoa powder and really sweet even though there's no sugar! So what have I used instead of sugar? I went for Natvia sweetener, which is based on erythritol and stevia. As you know, I've been using erythritol since a long time and I really like baking with this sweetener. Natvia is perfect for people who want to cut down on sugar in a healthy way. Forget about shitty-chemical sweeteners such as aspartame (is really bad guys!). Visit Natvia website to learn more about it and check out their products >>HERE<<! :)
Check out also the video with recipe down below as well! I hope it will be helpful :)




CHOCOLATE BEETROOT MUFFINS
GLUTEN, SUGAR AND FAT FREE
10-12 muffins


250g cooked beetroot 
30g coconut flour (or 50g oat flour)
170g oat flour (gluten free if needed), I just blended oat flakes! you can use all purpose or wholewheat flour if you don't need the muffins to be gluten free, though
40g dark cocoa powder 
200g Natvia natural sweetener >>CLILCK<< (or other sweetener of your choice)
200ml plant based milk
3/4 teaspoon bicarbonate of soda 

Blend the beetroot with the half of the plant based milk. In a large bowl, mix together the rest of the dry ingredients, then add the rest of the milk and beetroot puree and mix everything again until smooth. Transfer the dough to the silicone muffin moulds (silicone moulds are the best because muffins don't contain fat so they can stick to the papers cases). Heat the oven to 180*C and put the muffins to the oven. Bake for 25-30 minutes. After this time you can check the muffins with a toothpick and if it came out covered with dough then bake the muffins for a few more minutes. After taking out from the oven, take the muffins out from the moulds and cool them on the cake cooling rack. Keep the muffins in a closed food container for max. 3-4 days. Enjoy! :)



11 komentarzy:

  1. Urocze maleństwa o nienagannym składzie. Choć nie przepadam za słodkościami, to chętnie skusiłabym się na jedną babeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do spróbowania! <3

      Usuń
  2. Sądząc po składzie musiały smakować pysznie, no i do tego takie zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie byśmy zjadły i to nie jedną :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy13:31

    Takich jeszcze nie jadałam, na pewno zdrowe są. Kupiłam dzisiaj babeczki z czekoladą droetkera i mam zamiar je dzisiaj upiec. Lubię pichcić w kuchni

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) Polecam muffinki z mojego przepisu - są proste i szybkie i 100% lepsze i zdrowsze niż takie z opakowania :)

      Usuń
  5. Bardzo ciekawy przepis :) będę musiała wypróbować bo wyglądają apetycznie...

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna