poniedziałek, 26 marca 2018

magazyn vege - marzec 2018


Zastanawialiście się kiedyś, czy wybór płci psa zależy od płci właściciela? Czy to prawda, że mężczyźni wybiorą psa płci również męskiej, a kobiety wolą wychowywać suki? Kot nie jest odpowiednim pupilem dla faceta? O tym głównie opowiada artykuł rozpoczynający marcowy numer magazynu vege. O czym jeszcze przeczytamy w tym miesiącu? Jakie artykuły uważam za godne uwagi? Jeśli jesteście ciekawi - zapraszam do zapoznania się z moją recenzją!



Część kulinarna w tym miesiącu jest bardzo bogata i od samego czytania (i patrzenia!) aż robię się głodna! Na samym początku fani smażonych potraw znajdą coś dla siebie, ale i osoby, które do tej pory do smażenia podchodzą niechętnie mogą dowiedzieć się czegoś ciekawego!



Jako że Wielkanoc coraz bliżej, w magazynie musiały znaleźć się jakieś wielkanocne przepisy! Autorka bloga Zielenina proponuje czytelnikom przepisy na wegańskie jajka z kaszy jaglanej i ciecierzycy, pieczeń soczewicową czy tradycyjnie - wegański żurek. Teraz już nikt nie martwi się, co postawić na wielkanocnym stole ;)
Przy okazji zapraszam Was >>TUTAJ<< gdzie znajdziecie moje przepisy na Wielkanoc :)




Bez pieprzu w mojej kuchni się nie obejdzie. Jak to jest u Was? Bez jakich przypraw nie wyobrażacie sobie swoich dań? Autorzy Atelier Smaku w marcowym vege przedstawiają ich sprawdzony przepis na domowy pieprz ziołowy. Mieszanka przypraw, które proponują brzmi świetnie i być może gdy wykończę (niestety kupny...) pieprz ziołowy którego aktualnie używam, przygotuję domowy!


Kolejna kategoria w część kuchennej dotyczy lekkich i wiosennych sałatek - bo przecież już mamy wiosnę... Oznacza to więcej słońca, ciepła, dłuższe dni i większa chęć na warzywne, lekkie dania, prawda? Gdy na dworze jest słonecznie i ciepło, natura budzi się do życia, a ptaki radośnie ćwierkają - mam ochotę jeść jeszcze zdrowiej, jeszcze więcej warzyw, zieleniny... W sklepach też pojawiają się nowalijki, więc czemu by z tego nie skorzystać? Magazyn vege podsuwa parę pomysłów na lekkie sałatki, które wbrew pozorom nie składają się z trawy, ale zawierają bardzo ciekawe połączenia smakowe!


Jeśli jesteście fanami kuchni pięciu przemian koniecznie wypróbujcie przepisy na ryżowe wariacje proponowane przez Marcina Piniaka. Znajdziecie tam coś zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Jeśli nigdy nie mieliście styczność z kuchnią pięciu przemian - może to być dobry początek! :)


Na koniec w części kulinarnej jesteśmy zabierani do Azji. Lubicie te smaki? Osobiście nie przepadam za wszystkimi elementami kuchni azjatyckiej, aczkolwiek jest w niej co nieco co lubię ;) Danie, na które przepis znajdziemy w magazynie akurat trafia w moje gusta! A jest to sałatka z quinoa i kapusty pekińskiej, która prezentuje się niezwykle smacznie i kolorowo! To świetny sposób na przemycenie do swojej diety wielu wartościowych składników - komosy ryżowej, która jest dość dobrym źródłem białka, czerwonej kapusty, która jest bogota w antyoksydanty, papryki czy żurawiny bogatej w wit. C, marchewki bogatej w wit. A...samo zdrowie! A jakie to musi być smaczne...


Myślę, że nie da się ukryć, że weganie lubią banany...Te owoce nie dość, że są bardzo smaczne i słodkie, to przede wszystkim świetnie sprawdzają się w smoothies czy jako zastępnik jajek w ciastach, lub - w wersji mrożonej - jako lody! Z magazynu dowiedziałam się, że przeciętny człowiek w ciagu roku zjada około...12 kilo bananów! To dużo czy mało, jak sądzicie? Myślę, że niektórzy weganie są zdolni zjeść tyle w ciagu miesiąca... ;)


Dieta wegańska w ciąży? Z pewnością większość społeczeństwa jest do tego dość negatywnie nastawiona, jednak wegańska ciąża jest bezpieczna, jeśli matka o siebie dba. A kobiety ciężarne powinny dbać o siebie bez względu czy są wegankami, czy nie... Jeśli jesteś na diecie roślinnej i planujesz ciążę - warto przeczytać artykuł na stronie 25 w marcowym vege, z którego możesz dowiedzieć się, na co powinno się zwrócić szczególną uwagę - jakie suplementy przyjmować, spożycie jakich produktów zwiększyć itp...



Mówiąc o bilansowaniu diety... Wapń jest składnikiem mineralnym, który jest dość często lekceważony, co nie jest zbyt dobrym pomysłem, gdyż to bardzo ważny element naszej diety! Gdy słyszymy "wapń", jako główne źródło przychodzi nam na myśl mleko... jednak nie jest to ani najlepsze ani jedyne źródło wapnia. Jest masa produktów roślinnych które są bogate w wapń. Gdzie warto go szukać, ile spożywać i co jeśli chodzi o suplementacje - tego dowiecie się z artykułu :)


Co dla fanów domowych kosmetyków? Tym razem...imbir! Ja zazwyczaj używam go gdy przygotowuje dania kuchni tajskiej, lub piję wodę z cytryną i imbirem, ale po zapoznaniu się z recepturą na imbirowy peeling do ciała czy maskę do włosów - może z kuchni wyniosę mój imbir do łazienki ;)


Po imbirze, dalej w kosmetycznych klimatach, możemy podziwiać makijaże Kasi, w tym numerze w bardzo ciepłych tonacjach. Jak dla mnie wyglądają mistrzowsko - nie przepadam szczególnie za mocnymi i ekstrawaganckimi makijażami, a te z marcowego numeru wyglądają bardzo naturalnie! Świetnie sprawdzą na się na co dzień, do pracy, na uczelnie, czy na luźne wyjście z przyjaciółmi na lunch. Bardzo ładnie podkreślone oczy, policzki i usta - ten styl sprawdzi się dla każdego typu urody, co jest kolejną zaletą!



Zastanawialiście się kiedyś jak wygląda produkcja pereł? Szczerze mówiąc, ja nigdy szczególnie się tym nie interesowałam, bo nie gustuję w tego typu biżuterii, ale byłam świadoma, że z pewnością małże nie wychodzą na brzeg morza i nie oddają dobrowolnie swoich pereł... Kolejny artykuł autorstwa Kasi bardzo szczegółowo opisuje proces produkcji pereł, który, nie oszukujmy się, jest dość okrutny... Było mi bardzo przykro czytając jak bardzo przedmiotowo traktowane są małże... :(


W sekcji wywiadów mamy przyjemność dowiedzieć się czegoś więcej o znanej piosenkarce Annie Wyszkoni. Powiem Wam, że nie wiedziałam, że jest ona wegetarianką! Bardzo miło się było się tego dowiedzieć :)



Bohaterem drugiego wywiadu jest  Tobias Leenaert - wegański bloger, współzałożyciel międzynarodowej organizacji ProVeg, trener organizacji CEVA. W wywiadzie opowiada on na temat wegańskiego aktywizmu, "efektywnego altruizmu" i ogólnie o rozwoju ruchu na rzecz zwierząt, a także i o swojej książce. Wywiad jest bardzo interesujący i składania do refleksji!



Posiadanie domowego pupila to duża odpowiedzialność. Mam nadzieję, że osoby czytające mojego bloga są świadome, jakie skutki może mieć lekceważenie sterylizacji czy kastracji kotów. Niesterylizowane zwierzęta są m.in. narażone na różne choroby i inne nieprzyjemności, dlatego ważne jest, aby pamiętać poddać naszego kota / naszą kotkę temu zabiegowi. Jeśli widzicie w swojej okolicy samotne, wolno żyjące koty, powinniście podjąć podobne działania. Wolno żyjące, niekastrowane zwierzęta mogą mieć jeszcze więcej problemów, niż koty trzymane w domu. Kotka pierwszą ruję może mieć już w 4-5 miesiącu życia, a okres godowy przechodzi średnio dwa razy w roku. Jest wiele organizacji, które oferują wsparcie dla osób chcących podjąć się pomocy kotom wolno żyjącym, co oznacza, że oczywiście nie trzeba finansować tego z własnej kieszeni. Taka pomoc może nawet uratować kocie życie! Z tego względu ten artykuł jest wart przeczytania i zapoznania się ze wszystkimi informacjami tam zawartymi.


Kolejnym artykułem, o którym chciałabym Wam opowiedzieć jest artykuł ze strony 60, dotyczący festiwalów filmowych i tego, jak na nich przetrwać jako weganin. Myślę, że ten artykuł jest wart zapoznania się z nim, nawet jeśli nie interesują Was tego typu festiwale, bo porady, które można w nim znaleźć, mogą odnosić się do każdego dłuższego wyjazdu, na jaki się wybieramy. Poza tym, można dowiedzieć się również paru ciekawych faktów na temat festiwalów filmowych ;) Może takie wydarzenie Was zainteresuje? ;)


Przyznajcie się, kiedy w Waszej głowie pojawia się pytanie, z pewnością często pierwszą "osobą", którą prosicie o odpowiedź jest...Google? W internecie mamy mnóstwo stron, na których można znaleźć odpowiedź na to samo pytanie. I nie powinno być zaskoczeniem, że te odpowiedzi mogą być bardzo różne... Jak zatem znaleźć tę najlepsza i prawdziwą odpowiedź? Ten temat został opisany przez Joannę Hasiak w artykule "w gąszczu dezinformacji". Joanna daje nam również kilka porad, które powinnyśmy wcielić w życie, szukając informacji w internecie.


"Weganizm na topie" to bardzo pozytywny i optymistyczny artykuł, który wywoła uśmiech na twarzach wegan. Myślę, że większość z Was jest świadomych zmian, jakie zachodzą na świecie w temacie weganizmu - coraz więcej wegańskich knajp, produktów spożywczych, kosmetyków... W Ameryce, liczba osób przechodzących na dietę roślinną wzrosła o 83%! Od 2016 roku sprzedaż produktów roślinnych wzrosła niemalże trzykrotnie i trend ten ma się utrzymać także i w tym roku! Miejmy nadzieję, że w 2019 znów pójdzie w góre! :)



Magazyn jednak tym razem nie ma happy endu, gdyż ostatni artykuł opowiada o tym, jak rosnąca ilość odpadów zagraża największej populacji albatrosów. To przykre, jak ludzie wyniszczają miejsce życia swoje i innych gatunków. Powinnyśmy się zatrzymać i zastanowić co możemy zrobić, aby temu zapobiec. A każda, nawet najmniejsza zmiana, jak np. używanie eko toreb na zakupy zamiast foliówek, czy inwestycja w butelkę/dzbanek z filtrem na wodę, zamiast kupowanie masy plastikowych butelek z wodą - ma znaczenie dla Ziemi!



A Wy już przeczytaliście marcowy magazyn vege? Dajcie mi znać, jaki artykuł wywarł na Was największe wrażenie! Zapraszam Was również do odwiedzenia fanpage magazynu na Facebooku :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna