czwartek, 12 kwietnia 2018

kakaowo-sezamowe ciastka z ciecierzycy // cocoa tahini chickpea cookies



E N G L I S H  V E R S I O N  B E L L O W 

Ciastkiiiii...komu, komu? Muszę przyznać, że ciastka piekę bardzo rzadko. Jakoś nie jestem ich wielką fanką. O wiele bardzie wolę od razu upiec blachę ciasta ;) Jednak te małe urocze ciasteczka nie mogą być zapominane! Dlatego od czas do czasu, gdy przyjdzie mi go głowy jakiś ciekawy przepis - piekę i ciastka ;) Tym razem ugotowałam cały garnek ciecierzycy i postanawiłam, że oprócz potrawki na obiad i hummusu, zrobię z niej także i coś na słodko! Padło na ciastka, bo ciastka z ciecierzycy chciałam spróbować już od długiego czasu. Byłam akurat w czekoladowym nastroju więc hojnie sypnęłam kakao. W szafce zauważyłam tahini i pomyślałam "czemu nie?". Troche taki czekoladowy hummus, no nie? :D Na koniec zdecydowałam się dodać także odrobinę ziaren kakao (które z powodzeniem można zamienić na orzechy lub posiekaną czekoladę) chrupiących podczas jedzenia. Ciasteczka wyszły przepyszne i wcale nie czuć w nich ciecierzycy! Mają czekoladowy, lekko sezamowy smak i są z tych miękkich, nie chrupiących. Dzięki wysokiej zawartości białka są sycące, dodatkowo dzięki kakao i tahini dostarczają innych składników odżywczych takich jak magnez, żelazo, wapń itp... Polecam! <3 







KAKAOWO-SEZAMOWE CIASTKA Z CIECIERZYCY
ok. 10-12 ciastek, w zależności do rozmiaru


250g ciecierzycy, ugotowanej domowo lub z puszki
garść daktyli (ok. 50-60g)
6-8 łyżek mleka roślinnego
2 łyżki mąki kokosowej
30g naturalnego kakao
2-3 łyżki ksylitolu/erytrolu/nierafinowanego cukru trzcinowego 
50g tahini (przepis na domową >>KLIK<<)
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
szczypta soli
2-3 łyżki ziaren kakao (lub orzechów, ziaren, posiekanej czekolady...)

Daktyle, jeśli są suszone, zalewamy wrzątkiem na 5-10 minut. Następnie miksujemy je na gładką masę wraz z ciecierzycą i tahini. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie. Następnie lekko zwilżonymi dłońmi (zapobiega przyklejaniu się masy) formujemy ciastka, które następnie spłaszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spryskanej olejem. Pieczemy ok. 20-25 minut w 190*C. Smacznego! :)


PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)


E N G L I S H  V E R S I O N 

Who wants a cookie? ;) I need to admit that I bake them very rarely... I'm just not a big fan of cookies I guess. I rather bake a bigger cake :D However, those cute, little cookies can't be forgotten! So from time to time I bake some cookies as well :) That time, when I cooked a whole big pot of chickpeas, I decided that besides of dinner stew and hummus I will make something sweet as well. I went for cookies because I wanted to try chickpea cookies for a long time! I was in a chocolate mood (I always am haha) so I put some cocoa powder in it. I noticed a tahini jar in my cupboard as well so I pour some to the chickpeas. Almost like chocolate hummus, right? :D At the end I decided to throw also some cacao nibs for the extra crunch (you can easily swap it for nuts or chocolate if you wish). Cookies turned out to be really nice! Chocolatey, with a hint of sesame and you can't taste the chickpea at all! They are rather soft than crispy but they taste very good! Cookies are really satisfying because of high protein content and cocoa and tahini give them extra nutrients such as iron, magnesium, calcium etc... <3



COCOA TAHINI CHICKPEA COOKIES 
approx. 10-12, depending on the size


250g chickpeas, cooked on your own or canned
handful of dates (50-60g)
6-8 spoons of plant milk
2 tbsp coconut flour
30g cocoa powder 
2-3 tbsp Natvia erythritol (or other favourite sweetener)
50g tahini
1 tsp baking powder
1/2 vanilla extract 
pinch of salt
2-3 tbsp cacao nibs (or nuts, seeds, chocolate chips...)

If your dates are dried, soak them in a hot water for 5-10 minutes. In a large bowl. blend the chickpeas, dates and tahini together until smooth. Add the rest of the ingredients and mix thoroughly. With a damp hands, form the cookies, place them on a baking paper (spray it with oil before) and flatten a bit. Bake the cookies for 20-25 minutes in 190*C. Enjoy! :)

13 komentarzy:

  1. Bardzo fajnie wyglądają te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis :) i ta czekolada <3
    Myślisz, że z mąką jaglaną też by wyszły?

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :* Tak, możesz użyć każdej bezglutenowej mąki ponieważ jest ona w tym przepisie w dość małej ilości, jednak mąka kokosowa jest dość chłonna więc jeśli chcesz zamienić ją na jaglaną być może musisz dodać więcej aby uzyskać konsystencję z której można uformować ciastka.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Wygląda apetycznie! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają obłędnie !: )

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie ciasteczka ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda świetnie. Aż się nie chce wierzyć, że w środku jest ciecierzyca. Chociaż po babeczkach z fasoli, mojej siostry, nic nie powinno mnie dziwić ;]

    OdpowiedzUsuń
  7. takich ciasteczek jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smacznie i zdrowo, czyli tak jak najbardziej lubie :)

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna